TARTE TATIN HISTAMINE-ARM

tarte tatin cake laag in histamine

Een appelcake op zijn kop met gekarameliseerde appelpartjes bovenop. Loopt het water je al in de mond, ;)? Dit wordt met een mooi woord ook wel een ‘tarte tatin’ genoemd. De combinatie van de luchtige cake met de gekarameliseerde appelpartjes is verrukkelijk. En ook nog eens gemakkelijk om te maken!


TARTE TATIN

De tarte tatin is vernoemd naar de gezusters Tatin. Wist je dat deze taart per ongeluk ontstaan is? Dat de gezusters Tatin eind 19e eeuw een foutje maakten in hun bakproces door eerst de appels in de bakvorm te leggen en daarna pas het cakebeslag? En toen besloten om de cake na het bakken gewoon om te draaien? Zo geschiedde de totstandkoming van deze inmiddels wereldberoemde tarte tatin. Wat zouden de zussen ervan vinden als ze wisten dat dit foutje ruim 100 jaar later nog steeds veel gebakken wordt en tegenwoordig met allerlei soorten fruit en groente? Ik houd het deze keer bij de klassieker, alleen dan in een laag-in-histamine-jasje.

APPELSOORT

Voor de gekarameliseerde appelpartjes heb ik gekozen voor een wat stevigere appel, de biologische Elstar. En deze keer gebruik ik de appel met schil en al! Mocht je meer willen lezen over welke appelsoorten geschikt zijn om mee te bakken, verwijs ik je graag door mijn recept voor de appelkruimeltaart. Hier heb ik uitgebreid beschreven welke appelsoorten je kunt kiezen om mee te gaan bakken: https://www.gutsandgood.com/appelkruimeltaart/.

AHORNSIROOP

Oorspronkelijk komt ahornsiroop uit het noorden van Amerika. Canada produceert 80% van de totale ahornsiroop in de wereld. Het natuurlijk zoetmiddel wordt met een boor uit de esdoornboom gehaald. Daarna wordt het gekookt tot al het water uit het sap verdampt is, zodat alleen de dikke suikerstroop overblijft. Dit wordt vervolgens gefilterd om het daarna in flessen te verkopen.

Ahornsiroop wordt vaak omschreven als een gezonde vervanger van suiker. Een groot verschil met kristalsuiker is dat ahornsiroop een natuurlijke zoetmiddel is en dus ongeraffineerd. Kristalsuiker is geraffineerd en dus bewerkt. Daarnaast bevat ahornsiroop mineralen en antioxidanten, wat kristalsuiker weer niet bevat. Zo bevat het veel mangaan, wat belangrijk is voor de energiestofwisseling in ons lichaam. Ook bevat het zink, wat belangrijk is voor de opbouw van eiwitten en het immuunsysteem in ons lichaam. Maar het bevat ook calcium, ijzer en kalium, dit alleen wel in mindere mate. Wist je dat zink ook een natuurlijke antihistamine is en zorgt voor het remmen van de afgifte van histamine uit mestcellen? En dat calcium histamine verlagend werkt? Mocht je hier meer over willen lezen, verwijs ik je graag door naar een eerder bericht die ik over natuurlijk antihistaminica geschreven heb: https://www.gutsandgood.com/natuurlijke-antihistamine/

Toch bestaat ahornsiroop voor 2/3 uit sucrose, kristalsuiker dus. En suiker is en blijft suiker, zo zal je lichaam het in ieder geval zien en opnemen. Wel heeft ahornsiroop een lagere glycemische index (GI) dan kristalsuiker, waardoor je bloedsuikergehalte langzamer stijgt dan wanneer je kristalsuiker gebruikt. De glycemische index geeft aan hoe snel koolhydraten in je darmen verteerd worden en als glucose in je bloed terecht komen. Je kunt dus eigenlijk stellen dat ahornsiroop iets minder ongezond is dan kristalsuiker, maar dat dit dus niet betekent dat het gezond is.

VANILLECAKE ZONDER EI

Een cake ei vrij maken is een ware uitdaging geweest voor mij. Wat heb ik veel misbaksels gemaakt in het begin! Maar met uiteindelijk een goed basisrecept ten gevolge hiervan. De aanhouder wint! De keuze in ingrediënten heb ik in het basisrecept voor deze laag in histamine cake beschreven: https://www.gutsandgood.com/laag-histamine-cake/

SIGHI-SCORE

De SIGHI totaalscore voor deze tarte tatin cake is 2. Met een 1-score voor de havermelk en een 1-score voor de vanillepoeder, waarbij wel aangegeven wordt dat kleine hoeveelheden vaak goed verdragen wordt. Voor de volledige SIGHI-lijst verwijs ik je graag door naar hun site: https://www.mastzellaktivierung.info/downloads/foodlist/21_FoodList_EN_alphabetic_withCateg.pdf . Van alle lijsten die er te vinden zijn over histamine in voeding, vind ik deze het meest betrouwbaar en passend bij mij.


HISTAMINE-ARM TARTE TATIN MET GESUIKERDE APPEL

Een cake met gekarameliseerde appelpartjes bovenop. Deze appelpartjes geven net dat beetje extra aan de cake, die op zichzelf ook al erg lekker is.
Gang: Nagerecht, Tussendoortje
Porties: 10

Benodigdheden

 • 1 snijplank
 • 1 schilmes
 • 1 appelboor optioneel
 • 1 kom
 • 1 magnetron of steelpannetje
 • 1 keukenmachine + garde
 • 1 bakvorm rond of een andere vorm zoals in mijn geval een siliconen bloemenvorm
 • 1 bakkwast
 • 1 spatel

Ingrediënten

OM DE GESUIKERDE APPELPARTJES TE MAKEN:

 • 2 stuks appels in dunne partjes gesneden met schil
 • 1-2 eetlepel rietsuiker
 • 2 eetlepels ahornsiroop

OM DE CAKE TE MAKEN:

  Droge ingrediënten:

  • 250 gram bloem spelt of glutenvrij
  • 200 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel zuiveringszout = baking soda
  • 1 theelepel gemalen vanillepoeder
  • 1 snuf zeezout

  Natte ingrediënten:

  • 200 mililiter melk haver of een andere plantaardige soort
  • 90 mililiter gesmolten room- of plantaardige boter
  • 1 eetlepel natuurazijn

  Instructies

  VOORAFGAAND AAN HET BAKKEN:

  • Snijd de boter in een paar blokken en laat het smelten in de magnetron of in een steelpannetje.
  • Was de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in dunne partjes. Voeg de rietsuiker en de ahornsiroop toe en laat het even intrekken.

  TIJDENS HET BAKKEN:

  • Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius (boven- en onderwarmte).
  • Vet de bakvorm in met een klein beetje gesmolten boter en eventueel een klein beetje bloem. Dit zodat de cake na het bakken gemakkelijker uit de vorm kan komen.
  • Verdeel de gesuikerde appelpartjes over de bodem, ze mogen elkaar best een klein beetje overlappen.
  • Meng de droge ingrediënten door elkaar met behulp van een spatel in een kom (die bij de keukenmachine hoort).
  • Voeg de gesmolten boter en de (haver)melk hier aan toe.
  • Mix het geheel met behulp van de garde (van de keukenmachine) tot een glad mengsel, dit hoeft niet te lang.
  • Wanneer het een glad mengsel is, voeg je de eetlepel natuurazijn toe en mix je dit nog kort. Dit doe je pas op het allerlaatst omdat de natuurazijn gelijk zijn werk gaat doen in combinatie met het zuiveringszout. Dit is de ei-vervanger die gaat zorgen dat de cake gaat rijzen.
  • Spatel het mengsel in de bakvorm en bak de cake in ongeveer 60 minuten gaar.

  NA HET BAKKEN:

  • Kijk na 45 minuten of de cake al gaar is. Doe dit met behulp van een cakeprikker of satéprikker door deze in de cake te prikken. Is de prikker nog nat wanneer je deze uit de cake haalt, dan bak je de cake nog wat langer. Mocht de prikker wel droog zijn, kun je de cake uit de oven halen, omgekeerd op een rooster storten en laten afkoelen tot de gekarameliseerde appelpartjes niet meer te warm zijn.
  • Na het afkoelen snijd ik de cake in 10 porties en vries 9 van de 10 hiervan in. De cake blijft ook heerlijk uit de vriezer!
  * De ingrediënten zijn op volgorde van toepassing beschreven, om het zo overzichtelijk en gemakkelijk mogelijk voor je te maken.
  ** Bijna alle genoemde producten zijn biologisch en te vinden op mijn boodschappenlijst: https://www.gutsandgood.com/boodschappenlijst/.
   

  IK VIND HET ZO BIJZONDER DAT JE ÉÉN VAN MIJN RECEPTEN GAAT MAKEN! IK ZOU DAN OOK HEEL GRAAG JE CREATIES WILLEN ZIEN! ZOU JE ME WILLEN TAGGEN IN JE BERICHT OF IN JE STORIES? WANNEER JE @LOW.HISTAMINE.LIVING TAGT, KAN OOK IK MEEGENIETEN, :)! VEEL BAKPLEZIER!


  BRONNEN:
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Tarte_tatin
  https://www.ahealthylife.nl/ahornsiroop-gezond-of-ongezond/
  https://oersterk.nu/blogs/ahornsiroop-is-het-wel-echt-gezond/

   

   

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Rating recept
  Je liet je winkelwagen toch niet zomaar staan, toch?

  Enter your details below to save your shopping cart for later! This low histamine baking book will help you in your search for tasty low histamine recipes! Don't miss it out!