SIGHI-LIJST

Al mijn recepten baseer ik op de SIGHI-lijst. Dit is een lijst van de Swiss Interest Group Histamine Intolerance, afgekort SIGHI, waar ontzettend veel producten gescoord zijn. Deze scores variëren van 0 – 3. Bij een score van 0 geeft dit product waarschijnlijk nauwelijks tot geen symptomen bij histamine intolerantie/MCAS, bij 1 is de kans klein dat je symptomen krijgt, producten die een 2 scoren geven hoogstwaarschijnlijk symptomen en een 3 score geven gegarandeerd (heftige) reacties. Daarnaast geeft deze lijst aan welke producten histamine vrijmakers zijn of welke producten veel histamine bevatten. Deze lijst wordt geadviseerd om alleen de eerste 4-6 weken te gebruiken tijdens het eliminatie dieet om hierna producten weer te herintroduceren. Zo voorkom je dat je langere tijd misschien onnodig producten vermijd.

IEDEREEN IS ANDERS

Zelf volg ik deze lijst sinds eind 2019 en nog gebruik ik hem regelmatig als naslagwerk, ik heb hem dan ook als vaste tabblad in mijn safari op mijn telefoon staan. Bij mij gaat de herintroductie nog steeds erg moeizaam, waardoor ik alleen producten gebruik die een 0 of een 1 scoren op de SIGHI-lijst. Maar er zijn ook producten met deze score waar ik toch op reageer. Dit verschilt per persoon. De enige manier om hier achter te komen is door middel van trial & error, kortom je bent zelf je eigen proefkonijn. Helaas is dit de enige manier, niemand anders kan vertellen hoe je reageert op een bepaald product. Het heeft bij mij een halfjaar geduurd voordat ik niet meer reageerde op producten en eindelijk een soort van 0-punt bereikt had met producten die ik zonder symptomen kon eten. Gelukkig is er wel een algemene richtlijn, toch geldt dit dus niet voor iedereen.

DOOLHOOF AAN VOEDSELLIJSTEN

Bovenstaand is denk ik ook één van de redenen waarom er zoveel verschillende voedsellijsten rondzwerven op internet. Zonder al deze verschillen is het al moeilijk genoeg om met deze intolerantie om te gaan, laat staan wanneer er zoveel elkaar tegensprekende lijsten online te vinden zijn. Welke lijst moet je volgen? Wat moet je geloven? De enige lijst die tot nu toe het dichtstbij komt bij mijn persoonlijke ervaringen, is de SIGHI-lijst. Om deze reden benoem ik hem hier ook en gebruik ik hem dus ook nog steeds.

MCAS & ALLERGIEËN

Naast dat ik een histamine intolerantie heb, heb ik ook vele (voedsel)allergieën. En alsof dat nog niet genoeg is, heb ik ook last van kruisallergieën door mijn allergie voor gras- en boompollen. Door deze combinatie is het voor mij sowieso lastiger om een lijst klakkeloos te volgen. In de toekomst wil ik zelf een lijst gaan ontwikkelen waar ook de kruisallergenen op te zien zijn, naast dat ik aangeef of je zou kunnen reageren op de histamine die in een product zit. Hierbij wil ik de SIGHI-lijst gaan inkorten met alleen die producten die je dagelijks gebruikt. Zou je hier behoefte aan hebben? Wil je me dit laten weten door hieronder een reactie te plaatsen en/of op mijn Instagram account @low.histamine.living? Ik ben heel benieuwd!

8 Comments

 1. Dag Bertha,

  Laat ik mij even voorstellen: ik ben Theo, 70 jaar en werkzaam geweest als MDL verpleegkundige.
  Al lang last van een prikkelbare darm; sinds 2017 ben ik lid van de PDSB (patiëntenvereniging) en geef voorlichting op (gezondheids) beurzen.
  Ik kwam er achter dat mijn diarree veroorzaakt werd door histamine die vrolijk uit mijn mestcellen plofte. Ook werd ik meer en meer kortademig.
  Veel onderzoek gedaan, en nu met dieet en de nodige voedingssupplementen gaat het beter; mijn leaking gut is rustiger en ik voel mij een stuk beter.

  Mijn waardering voor jouw aanpak en het bijhouden van je website.

  Wellicht hebben wij nog een keer contact in de toekomst.

  Met vriendelijke groeten
  THEO

  1. Hallo Theo,

   Bedankt voor je fijne bericht! En wat goed om te horen dat je je nu een stuk beter voelt met het dieet en de nodige voedingssupplementen en vooral ook dat je de oorzaak van je klachten herleid hebt! Ook super om te lezen dat je voorlichting geeft op beurzen. Ik ben wel heel benieuwd wat de reacties hierop zijn wanneer je vertelt over je histamine en mestcelproblemen?

   Een hele fijne dag!

   Hartelijke groet,
   Bertha

   1. Hai Bertha !
    Hier iemand met Mcas die nog naarstig op zoek is naar verlichting want ik voel me soms erg ziek en beroerd. Inderdaad spreken vele lijsten elkaar tegen en ik zou heel erg graag die Sighi lijst in mijn bezit krijgen. Hoe krijg ik dat voor elkaar ? Alvast dank voor je antwoord. Groetjes, Jacqueline Nolte

    1. Hee Jacqueline (& lotgenote, 😉),

     Wat vervelend dat je je soms nog erg ziek en beroerd voelt. Dit is de SIGHI-lijst, het is wel in het Engels en erg uitgebreid, maar komt het meest overeen met mijn reacties en ik heb er tot nu toe heel veel aan gehad. Ik hoop dat dit ook voor jou zo gaat zijn. Naast voeding kunnen ook omgevingsfactoren zoals schoonmaakmiddelen, parfum en dergelijke je mestcellen triggeren, ik weet niet of je dit ook ervaart? En stress niet te vergeten, 😬.

     Mocht je nog meer vragen hebben, je weet me te vinden & een e-mail sturen mag natuurlijk ook altijd!

     Liefs, Bertha

     https://www.mastzellaktivierung.info/downloads/foodlist/21_FoodList_EN_alphabetic_withCateg.pdf

 2. Ik kan de lijst niet openen. Leuke informatieve hoopvolle website heb je. Dank je wel.

  1. Hi Esther,
   Bedankt voor je lieve bericht, zo fijn om te horen! Wat jammer dat je de lijst niet kunt openen, ik heb het net zelf ook even geprobeerd en bij mij opent hij wel op één of andere manier. Zou het misschien wel lukken wanneer je de link kopieert en plakt in een nieuw tabblad? Of wanneer je ‘SIGHI-lijst’ bij Google intoetst, kun je hem sowieso ook vinden. Hopelijk lukt het je zo?
   Fijne dag!
   Liefs, Bertha

 3. Wat een mooie site en wat een fijne recepten en allemaal gratis!! Dit is toch uitzonderlijk!
  Veel dank hiervoor. Ik voel me door nu anders te eten, vele malen beter. Ik ben er nog lang niet maar ik heb nu eindelijk hoop op verbetering en dat na jaren en jaren ziek zijn.
  Liefs,
  Gina

  1. Hee lieve Gina,
   Ontzettend bedankt voor je fijne reactie, zo leuk om te lezen dat je wat aan m’n site en recepten hebt, ☺️. Ik ben vooral heel blij om te horen dat je eindelijk weer hoop hebt op verbetering en dat er weer wat licht is aan het eind van je donkere tunnel van ziek zijn. Hoop doet leven en dit dieet + mijn huidige leefstijl heeft ook mijn leven compleet veranderd in positieve zin, ik kan eindelijk weer leven! Dit gun ik iedereen met histamine problemen, 💕. Heel veel succes en sterkte in je reis naar beterschap! Veel liefs, Bertha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *