GOOD FOOD


| LAAG IN HISTAMINE | SIGHI-LIJST | BIOLOGISCH |
| VRIJ VAN ALLERGENEN: EIWIT, PINDA, NOTEN, SESAMZAAD, KOKOS & SOJA |

FOOD = MEDICINE

Ik heb de helende kracht van voeding leren kennen toen ik begonnen ben aan het laag histamine dieet. Voorheen besteedde ik geen of nauwelijks aandacht aan wat ik at. Wel was ik gewend om ingrediënten te lezen op de achterkant van de verpakking, dit door mijn voedselallergieën. Maar ik focuste me dan alleen op de mogelijke allergenen en niet op de rest van de toevoegingen. Ik probeerde wel ‘gezond’ te eten en niet teveel te snoepen, maar hier hield het dan ook wel mee op. Nu ervaar ik hoe belangrijk en heilzaam voeding kan zijn en besef ik me pas hoeveel ‘rotzooi’ ik voorheen binnen kreeg. Ik neem mezelf dit zeker niet kwalijk, ik wist gewoon niet beter en dacht echt wel redelijk gezond te eten. Ook omdat veel verpakkingen in de supermarkt je doen denken dat je gezonde keuzes maakt. Echter blijkt dit dan helemaal niet zo te zijn.

Nu kook ik bijvoorbeeld helemaal niet meer uit pakjes en zakjes. Ik doe zeker nog wel boodschappen in de supermarkt, maar ik koop alleen producten die zo weinig mogelijk ingrediënten bevatten, dus zonder toevoegingen, en die veelal biologisch zijn. Daarnaast ga ik wekelijks naar de biologische winkel en groenteboer op de markt. Zo probeer ik iedere week een zo gevarieerd mogelijk menu samen te stellen die laag in histamine is. In het begin was dit een enorme uitdaging en at ik vrij eentonig. Al doende leer je en inmiddels heb ik een meer gevarieerd eetpatroon dan dat ik voorheen had, zelfs met de beperkingen in onze keuzes wanneer je laag in histamine moet eten. Op deze blog zal je veel basisrecepten tegen komen, omdat ik geloof in een goede basis. Pas wanneer je een goede basis hebt, kun je verder bouwen. Zo ben ik gekomen waar ik nu ben.


SIGHI-LIJST

Al mijn recepten baseer ik op de SIGHI-lijst. Dit is een lijst van de Swiss Interest Group Histamine Intolerance, afgekort SIGHI, waar ontzettend veel producten gescoord zijn. Deze scores variëren van 0 – 3. Bij een score van 0 geeft dit product waarschijnlijk nauwelijks tot geen symptomen bij histamine intolerantie/MCAS, bij 1 is de kans klein dat je symptomen krijgt, producten die een 2 scoren geven hoogstwaarschijnlijk symptomen en een 3 score geven gegarandeerd (heftige) reacties. Daarnaast geeft deze lijst aan welke producten histamine vrijmakers zijn of welke producten veel histamine bevatten. Deze lijst wordt geadviseerd om alleen de eerste 4-6 weken te gebruiken tijdens het eliminatie dieet om hierna producten weer te herintroduceren. Zo voorkom je dat je langere tijd misschien onnodig producten vermijd. Ik heb een artikel geschreven over waarom ik deze SIGHI-lijst nog steeds volg en over de diversiteit aan lijsten hierbinnen:

https://www.mastzellaktivierung.info/downloads/foodlist/21_FoodList_EN_alphabetic_withCateg.pdf


BOODSCHAPPENLIJSTboodschappenlijst

Boodschappen doen met allergieën en/of histamine intolerantie is niet makkelijk. Want waar vind je de producten, met zo weinig mogelijk ingrediënten, die je dagelijks nodig hebt? Om je op weg te helpen, heb ik meerdere boodschappenlijsten gemaakt waar ik de producten beschrijf die ik regelmatig gebruik en eigenlijk standaard in huis heb. Ik hoop dat je hier wat aan hebt!

https://www.gutsandgood.com/boodschappenlijst/


GROENTE & FRUIT – DE SCHONE 8 & DE VIEZE 9bestrijdingsmiddelen in groenten en fruit

Helaas zitten er nog op veel soorten groente en fruit teveel bestrijdingsmiddelen, wat tot uiteenlopende gezondheidsklachten kan leiden. Het is de bedoeling dat de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen hierop de komende jaren gereduceerd wordt. Jammer genoeg lijkt het tegenovergestelde de realiteit te zijn. De hoeveelheid pesticiden op groente en fruit neemt namelijk alleen nog maar toe. Gelukkig zijn er meerdere non-profit organisaties die hier ieder jaar onderzoek naar doen en naar aanleiding van deze onderzoeken publiceren ze een lijst met de meest vieze en dus meest bespoten groente en fruitsoorten, maar ook een lijst met de meest schone soorten. In dit artikel deel ik de meest recente lijsten en heb ik de soorten, die laag in histamine zijn, dikgedrukt.

https://www.gutsandgood.com/schone-8-vieze-9/


NATUURLIJKE ANTIHISTAMINEnatuurlijke antihistamine

‘Al doende leer men’ is een bekend Nederlands spreekwoord en deze past ook zeker in mijn reis naar beterschap. Waar ik tot een aantal jaar geleden nog dacht dat antihistamine alleen verkrijgbaar was in de vorm medicatie, weet ik nu inmiddels dat je ook op een natuurlijke manier een heleboel natuurlijke antihistamine binnen kunt krijgen. Er is dus een alternatief naast alle medicatie die ik dagelijks moet slikken, snuiven, drinken en prikken en hier maak ik volop gebruik van!

https://www.gutsandgood.com/natuurlijke-antihistamine/