Groenten & Fruit – De Schone 8 & De Vieze 9

De huidige landbouw, zowel in Nederland als in het buitenland, gebruikt grote hoeveelheden schadelijke en giftige bestrijdingsmiddelen, ook wel pesticiden genoemd. Ze worden gebruikt om ziekten, plagen of onkruiden in de landbouw te bestrijden. Maar ze zijn én slecht voor het milieu, omdat ze de flora en fauna aantasten, én ze kunnen (zeer) schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid.
METINGEN
Zowel wereldwijd als in Nederland worden er metingen gedaan naar hoeveelheden bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit. Dit wordt uitgedrukt in een aantal residuen per meting. Zo heb je in Amerika de Environmental Working Group en in Nederland de Pesticide Action Network Netherlands. Beide groepen zijn non-profit organisaties en streven naar minder bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit om de gezondheid van de mens te bevorderen.
ENVIRONMENTAL WORKING GROUP (EWG)
De EWG is een Amerikaanse activistengroep die in 1993 opgericht is. Sinds 2004 rangschikt deze groep de besmetting met bestrijdingsmiddelen van 46 populaire groenten en fruit. De monsters hiervan worden getest op pesticiden, nadat ze klaargemaakt zijn om gegeten te worden. Zo zijn ze dus al grondig gewassen en eventueel geschild. De uitkomsten deelt de groep vervolgens in een gids en hierin wordt ieder jaar opnieuw de ‘dirty dozen’ en de ‘clean 15’ bekend gemaakt.
DIRTY DOZEN
De groenten en fruit met de meeste bestrijdingsmiddelen en waarvan geadviseerd wordt om deze biologisch te eten, worden de ‘dirty dozen’ genoemd.
Dit zijn de meest recente, waarbij de dikgedrukte laag in histamine zijn, uit 2021:
- aardbeien
- spinazie
- boerenkool
- nectarines
- appels
- druiven
- kersen
- perziken
- peren
- paprika’s
- selderij
- tomaten
CLEAN 15
Er zijn ook groenten en fruit waar weinig bestrijdingsmiddelen op gemeten wordt en je dus ook niet-biologisch kunt eten. Ook hiervan maakt de EWG een lijst en deze lijst wordt de ‘clean 15’ genoemd.
In 2021 zag de lijst er als volgt uit, waarbij de dikgedrukte laag in histamine zijn:
- avocado’s
- zoete maïs
- ananas
- uien
- papaja’s
- bevroren doperwten
- aubergines
- asperges
- broccoli
- koolsoorten
- kiwi’s
- bloemkool
- champignons
- honingmeloen
- Cantaloupe meloen
Mocht je de hele lijst willen weten, dan adviseer ik je dit artikel te lezen: https://www.ahealthylife.nl/volledige-lijst-van-de-dirty-dozen-en-clean-fifteen/. Hier zie je dat aardappelen bijvoorbeeld ook veel bestrijdingsmiddelen bevatten en net buiten de dirty-top 12 valt. En dat mango en zoete aardappel bijvoorbeeld weinig bestrijdingsmiddelen bevatten en je deze eventueel ook niet-biologisch kunt eten.
PESTICIDE ACTION NETWORK NETHERLANDS (PAN NL)
In fruit en groenten van Nederlandse bodem wordt een groeiend aantal zeer schadelijke bestrijdingsmiddelen aangetroffen, blijkt uit een recent bericht van Radar, gepubliceerd in januari 2022. Met name bij appels, peren, kersen en komkommers is er een duidelijke toename te zien. Dit terwijl het beleid is om juist het gebruik hiervan terug te dringen? De PAN NL is een stichting die meetgegevens analyseert van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op groenten en fruit in Nederland. Helaas is er de afgelopen jaren een stijgende trend te zien in de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit, met name op diverse fruitsoorten. In 2020 waren de meest bevuilde soorten in Nederland:
- rozijnen
- nectarines
- aardbeien
- druiven
- kropsla
- aardappelen
BIOLOGISCH
Bij de biologische productie wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met zowel het milieu als het dierenwelzijn. In allerlei voorschriften en eisen is vastgelegd wat daaronder verstaan wordt. In Nederland moeten biologische producten aan de Europese Verordening voor biologische productie voldoen.
Wanneer je voor biologische producten kiest, krijg je in ieder geval minder schadelijke stoffen en gif binnen. Onderzoek laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten dan niet-biologische producten. In sommige biologische producten zijn ook hogere gehaltes gemeten aan bijvoorbeeld vitamine C en mineralen. Maar of biologisch ook gezonder voor je is, is niet aantoonbaar bewezen.
Ik zelf ga steeds meer over op biologische producten, dit is beter voor mijn lichaam en ook voor het milieu. Maar niet altijd voor de portemonnee, helaas is biologisch eten over het algemeen duurder dan niet-biologisch eten. Toch kies ik er bewust voor wel steeds meer biologisch te eten, ook al is het duurder. Het voelt goed om op deze manier voor mijn lichaam te zorgen, ik doe er alles aan om me beter te voelen en ik geloof er in dat biologisch, en dus zo schoon mogelijk eten, hier zeker aan bijdraagt. Mocht je nieuwsgierig zijn naar welke producten ik wel en niet biologisch eet, ik houd een boodschappenlijst bij hier op mijn blog: https://www.gutsandgood.com/boodschappenlijst/.
Leave a Reply