WRAP MET APPELTAARTVULLING

wrap met appeltaartvulling

Een wrap hoeft niet altijd alleen maar voor hartige gerechten gebruikt te worden, ze zijn ook heel geschikt voor zoete gerechten, zoals deze krokante wrap gevuld met zoete appelstukjes. Oftewel een wrap met warme appeltaartvulling. Loopt het water je al in de mond alleen bij de gedachte hieraan, ;)? Bij mij wel!


ENCHILADA?

Een enchilada is een traditioneel Mexicaans deeggerecht, waarbij een (maïs)tortilla bedekt wordt met een saus van tomaat en rode peper. Hier vindt het woord enchilada ook zijn oorsprong, van het Spaanse werkwoord ‘enchilar’ wat decoreren met chilipeper betekent. Die vervolgens in de over bereid wordt.

Deze zoete wrap wordt ook in de oven bereid, wat de wrap lekker krokant maakt, maar mag je het daarom ook een enchilada noemen? Ik weet het niet zeker, dus daarom houd ik het maar gewoon bij een wrap met appeltaartvulling.


APPEL

Ik ben zo dankbaar voor de appel en dat deze fruitsoort geen histamine bevat! Het is mijn go-to in baksels en om als tussendoortje te eten, ook voor onderweg. Ik denk dat de appel met stip op nummer één staat als mijn meest gegeten soort fruit. En in de appel zit veel quercetine, een natuurlijke antihistamine, wat het eten hiervan alleen nog maar meer stimuleert. Mocht je meer willen lezen over natuurlijke antihistaminica, dan is het volgend bericht hierover wellicht iets voor je: https://www.gutsandgood.com/natuurlijke-antihistamine/

Toch kreeg ik vorig jaar, tijdens de opbouw van mijn immunotherapie voor graspollen, plots een allergische reactie op de appel?! Ik schrok hier enorm van en was bang dat de appel niet langer meer tot mijn veilige-keuze-zone behoorde. ‘Gelukkig’ bleek dit een kruisreactie te zijn op de graspollen, waardoor ik deze allergische reactie kreeg na het eten van de appel. Mijn tong begon namelijk eerst te tintelen, daarna op te zwellen, ik kreeg rode vlekken in mijn gezicht en ook mijn gezicht begon op te zwellen. Na een halfuur zakte dit gelukkig wel weer af, maar de schrik zat er flink in.

KRUIS REACTIES OP APPEL

De appel heeft meerdere kruisreacties wanneer je één of meerdere pollen allergieën hebt. Appel heeft een vergelijkbaar allergeen ten opzichte van zowel boom-, gras- en berkenpollen, waardoor je ook een allergische reactie op dit allergeen kunt krijgen wanneer je allergisch bent voor één of meerdere pollen. Je immuunsysteem kan dan geen onderscheid meer maken tussen deze eiwitten omdat ze zo sterk op elkaar lijken. Ik wist hier al wel van, omdat ik voor alle pollen sterk allergisch ben en gewaarschuwd ben door mijn allergoloog voor dergelijke reacties. Toch had ik hier tot nu toe gelukkig weinig ervaring mee. Maar door de opbouw van mijn desensibilisatie traject van de graspollen, kreeg ik zoveel van het graspollen allergeen ingespoten, dat mijn lichaam de appel blijkbaar als een vergelijkbaar allergeen zag en ik hierdoor dus een allergische reactie kreeg. Toen ik dit wist, heb ik de appel tijdelijk laten staan. Tot de immunotherapie stopte, omdat ik de ene na de andere anafylactische reactie kreeg. Tijdens mijn herstel hiervan, ben ik appel opnieuw gaan herintroduceren en nu zonder allergische reactie, yes!

BIOLOGISCHE APPEL

Zelf eet ik alleen nog maar biologische appels. Dit omdat de appel één van de meest bespoten fruitsoorten is. Ze staan dan ook steevast in het rijtje van de ‘dirty’ 12. Ben je al bekend met dit rijtje? Dit zijn namelijk de 12 meest bespoten groenten en fruit, die je dus het beste biologisch kunt kopen en eten. In dit bericht kun je hier meer over lezen: https://www.gutsandgood.com/schone-8-vieze-9/. In de schil van de appel zitten de meeste voedingsstoffen. Wil je de appel dus met schil eten, dan is het eten van biologische appels wel echt aan te raden. Met de appel eerst onder de kraan wassen, haal je de gifstoffen namelijk niet van de appel af.

WELKE APPEL IS GESCHIKT VOOR APPELTAART?

Er zijn meerdere appelsoorten geschikt om te gebruiken in een appeltaart of andere baksels. Hier zal ik binnenkort een apart bericht over schrijven. Want mijn volgende thema zal volledig in het teken gaan staan van de appel. Wil je hier graag van op de hoogte gehouden worden? Laat dan je e-mailadres achter op mijn blog, dit kun je rechts onderin op mijn blog doen. Je krijgt dan automatisch een e-mail wanneer ik een nieuw bericht geplaatst heb!


APPELS KLAAR? BAKKEN MAAR!

WRAP MET WARME APPELTAARTVULLING HISTAMINE-ARM

Een krokante, zoete wrap, die onwijs lekker als toetje, tussendoortje en zeker ook als gebakje is. Zowel warm als koud. Geschikt voor ieder moment waarop je jezelf of een ander wilt trakteren! Dat verdien je!
Gang: Nagerecht, Tussendoortje
Porties: 2 wraps

Benodigdheden

 • 1 bakplaat
 • 1 bakpapier
 • 1 snijplank
 • 1 schilmes
 • 1 schaal
 • 1 maatbeker
 • 1 steelpan
 • 1 garde
 • 1 Eetlepel
 • 1 theelepel
 • 1 bakkwast
 • 1 mes scherp

Ingrediënten

 • 2 stuks wraps zie de instructies voor het recept
 • 2 stuks appel Elstar
 • 4 eetlepels kristalsuiker
 • 1 eetlepel arrowroot
 • 100 milliliter water
 • 2 flinke snuffen kardemom dit kun je eventueel vervangen voor kaneel, indien je dit verdraagt.
 • 2 theelepels vanillepoeder
 • 25 gram boter ongezouten roomboter of plantaardige boter
 • 1 scheut stroop of ahornsiroop

Instructies

 • Bereid de zelfgemaakte wraps voor zoals beschreven in het recept: https://www.gutsandgood.com/wraps/. Voeg er alleen een snuf kardemom en een theelepel vanillepoeder extra aan toe, voordat je begint te kneden. Wacht met het afbakken tot het in dit recept beschreven staat.
 • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius, boven- en onderwarmte.
 • Voorzie de bakplaat van het bakpapier.
 • Schil de appels, snijd ze in blokjes en doe ze in een schaal. Voeg twee eetlepels suiker, een snuf kardemom en een theelepel toe aan de appels en meng het door elkaar.
 • Doe één eetlepel arrowroot in een steelpan, voeg hier het water aan toe en roer het door elkaar met een garde. Zet de steelpan op het vuur en breng het mengsel aan de kook. Blijf met de garde roeren tot het mengsel kookt.
 • Zet vervolgens het vuur lager, voeg de stukjes appel toe en meng het door elkaar. Laat het ongeveer 5 minuten op zacht vuur doorkoken. Schep het af en toe even om.
 • Smelt de roomboter in een pannetje op het vuur of in de magnetron. Smeer de twee wraps in met de gesmolten roomboter. Strooi hier de overgebleven suiker overheen.
 • Draai de wrap om.
 • Schep de helft van de appels op de rechterkant van de wrap en rol de wrap helemaal op. Leg de opgerolde wrap met de vouw naar beneden op de met bakpapier beklede bakplaat. Dit herhaal je met de tweede wrap.
 • Schuif de bakplaat in de oven en bak de wraps in ongeveer 20-25 minuten af. Tot de wraps een bruin laagje begint te krijgen hier en daar.
 • Haal de wraps uit de oven en snijd ze in plakjes. Voorzie de plakjes van een scheut stroop of ahornsiroop en smullen maar!
* Wanneer je kiest voor kant en klare wraps, dan kun je stap 1 overslaan en hoef je de gevulde wraps maar 15 minuten af te bakken!
** De ingrediënten zijn op volgorde van toepassing beschreven, om het zo overzichtelijk en gemakkelijk mogelijk te maken.
*** Bijna alle genoemde producten zijn biologisch en te vinden op mijn boodschappenlijst: https://www.gutsandgood.com/boodschappenlijst/.

Zou je me willen laten weten wat je van dit recept vindt? Dat kan door hieronder een reactie te plaatsen en/of op mijn Instagram account @low.histamine.living. Op dit account deel ik mijn (dagelijks) leven met meerdere allergieën, MCAS en oestrogeen dominantie.


BRONNEN:
Enchilada – Wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rating recept