Mijn leestips over zelfontwikkeling, MCAS, histamine intolerantie, voeding en leefstijl

GOOD READING

ZELFONTWIKKELING


AFSCHEID NEMEN BESTAAT WEL

Sinds twee jaar lees ik boeken en luister ik podcasts om mijzelf verder te ontwikkelen, dit noemen ze ook wel zelfontwikkeling. Deze drang begon vlak nadat ik volledig arbeidsongeschikt verklaard werd. In mijn tweejarig traject hier aan voorafgaand werd wel steeds duidelijker dat het hier op uit zou draaien. Toch deed het me ontzettend veel pijn en verdriet toen het daadwerkelijk definitief uitgesproken werd. Ik voelde me een complete mislukkeling. Hoezo was het me deze keer niet gelukt om mijn ziekte te boven te komen en mijn ‘oude’ leven weer op te pakken? Dit was me eerder toch ook gelukt? Wat was er nog van me over, behalve een ziek en zwak persoon? Om maar een paar van mijn repeterende hersenspinsels te noemen uit deze periode.

DE ESSENTIE VAN BEWEGING

Wanneer ik hier iets in wilde veranderen, zou ik dit toch echt zelf moeten gaan doen. “Maar hoe dan?” “Waar(mee) moest ik beginnen?” “Wat of wie zou me kunnen helpen?” Ik las in die tijd op Instagram al vaker over het belang van bewegen, juist ook wanneer je hier denkt niet de energie voor te hebben. “Movement is medicine” is een veelgehoorde quote. Uit eigen ervaring kan ik dit inmiddels ook bevestigen. Dus heb ik mezelf moeten motiveren om dagelijks te gaan wandelen. Wanneer alles je teveel energie kost, is het zo lastig om iets te gaan ondernemen. De drempel is dan zo hoog. Toch is het de moeite waard om over deze drempel heen te stappen. Je krijgt er zoveel meer voor terug dan dat je moet investeren, zowel fysiek als ook mentaal.

ONDERWEG NAAR MIJN NIEUWE ZELF

Iedere ochtend reed ik ergens heen om te wandelen. Weer of geen weer. Gewoon gaan. Al was het voor maar een halfuurtje. Dit met een koptelefoon op. Zo luisterde ik tijdens het wandelen naar podcasts. Ik begon met het luisteren naar afleveringen van KUKURU, een podcast van Giel Beelen, https://kukuru.nl/. Hierin gaat Giel in gesprek met gasten over zelfontwikkeling en spiritualiteit. In deze podcasts hoorde ik zoveel inspirerende gasten vertellen over hoe juist een negatieve ervaring in hun leven leidde tot hun beginpunt naar groei en geluk. Hierdoor kwamen ze uiteindelijk dichter bij zichzelf. Het luisteren naar deze podcasts is mijn beginpunt geweest om met mezelf aan de slag te gaan en tot zelfontwikkeling te komen. En wat heeft me dit inmiddels al veel gebracht! Ook deze blog is hier een voorbeeld van.

LEZEN & LUISTEREN

Behalve het luisteren naar podcasts, ben ik ook boeken over zelfontwikkeling gaan lezen. Wat ik uit deze boeken haal, wil ik met je gaan delen in de vorm van leestips. Er is een enorme diversiteit aan boeken over dit onderwerp. Op deze manier probeer ik je een klein voorproefje te geven van het boek. Dan is het vervolgens aan jou of je dit boek zelf ook zou willen lezen, of niet.


LEES-TIP IJe brein in balans

BRAIN BALANCE, het geheim voor geluk & gezondheid‘ van Charlotte Labee

Dit is het eerste boek dat ik in 2023 gelezen heb, die over zelfontwikkeling gaat. Ik vond het boek makkelijk weglezen en heeft me alleen nog maar meer gemotiveerd om goed voor mezelf, inclusief mijn brein te zorgen. Ik heb een samenvatting van het boek in het volgende bericht voor je geschreven: https://www.gutsandgood.com/brain-balance/.


MCAS & HISTAMINE INTOLERANTIE


VOEDING & LEEFSTIJL