HOE VAN ZONLICHT TE GENIETEN MET ZONNEALLERGIE & MCAS

de zon met zonneallergie en MCAS

De zon en ik lijken een relatie te hebben van aantrekking en afstoting. Eigenlijk ben ik een enorme zonaanbidder. Waar anderen op warme zomerdagen liever de schaduw opzoeken, zit ik het liefst volop in de zon. Het enige nadeel is dat mijn huid, mede door zonneallergie, en mijn mestcellen dit absoluut niet meer verdragen. Ook is een te lange blootstelling aan het zonlicht sowieso niet goed voor je huid. In de loop der jaren heb ik toch manieren gevonden om van de zon te kunnen blijven genieten, al is het korter en anders dan voorheen. Ik ben blij met iedere zonnestraal die ik opvang!


DE ZON

de zon en de aarde

De zon is de ster die het dichtst bij de aarde staat en vormt het centrum van ons zonnestelsel. Naar schatting is de zon ongeveer 5 miljard jaar geleden begonnen te schijnen. De zon heeft zich gevormd uit een wolk van gas en stof uit de ruimte. Deze wolk werd steeds kleiner en hierdoor steeds heter. Hierdoor begon het te gloeien. Uit de rest van de wolk zijn alle andere planeten en manen in het zonnestelsel ontstaan.

ZONLICHTzonlicht

Het zonlicht is het zichtbare deel van de straling die de zon uitstraalt. Het zonlicht dat ons op de aarde bereikt, is gefilterd in de atmosfeer en is een heel klein deel van de totale hoeveelheid. Toch is dit de belangrijkste bron van energie hier op aarde, die ervoor zorgt dat er leven mogelijk is. Door het zonlicht is er een biologisch slaap-waakritme mogelijk. Ook werkt het desinfecterend waardoor virussen en bacteriën minder lang overleven buiten het lichaam. En vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van ultraviolet licht. In de huid wekt ultraviolette straling de productie van vitamine D3 op. Om de minimale dosis vitamine D3 te produceren, is per dag ongeveer 15 minuten zonlicht op de huid nodig. Dit is belangrijk voor de opname van calcium dat we nodig hebben voor de ontwikkeling van gezonde botten en tanden. Vitamine D zorgt ook voor het stabiliseren van mestcellen, regulatie van het immuunsysteem en het is een ontstekingsremmer. Bij histamine intolerantie en MCAS komt een vitamine D tekort vaak voor, met veel klachten tot gevolg. Mestcellen zijn namelijk een onderdeel van je immuunsysteem. Vitamine D is juist ook heel belangrijk bij mensen die leiden aan urticaria. Hierover binnenkort meer in een ander bericht die specifiek over urticaria en angio-oedeem zal gaan.

ZONNESTRALENatmosfeer en het zonlicht

Zonlicht bestaat uit infraroodstralen, zichtbaar licht en drie soorten ultravioletstralen; A-, B- en C-stralen. Infraroodstralen zorgen voor de opwarming van de huid. Uv A-stralen zorgen voor een snelle en korte bruinwording van de huid, uv B-stralen voor een langzame en langdurende bruinwording en uv C-stralen zijn zeer schadelijk, maar worden door de ozonlaag in de atmosfeer tegengehouden en bereiken onze huid gelukkig niet.

uv-straling van zonlichtDe uv A-stralen vormt bijna 99% van de uv-stralen die ons aardoppervlak bereikt. Het zorgt vooral voor de zonneallergie, veroorzaakt huidveroudering, gaat grotendeels door glas en kleding en veroorzaakt melanoom, de dodelijkste vorm van huidkanker.

Uv B-stralen vormt slechts iets meer dan 1% van de uv-stralen die ons aardoppervlak bereikt, dit door de ozonlaag. Het veroorzaakt het bruin worden en het verbranden van de huid, zorgt voor andere vormen van huidkanker en zorgt voor de vitamine D aanmaak in de huid.

uv indexDe sterkte van de uv-straling wordt beïnvloed door de stand van de zon, de dikte van de ozonlaag, de bewolking, stofdeeltjes, het weerkaatsend vermogen van de omgeving, de hoogte waarop je je bevindt en de afstand tot de evenaar. Deze sterkte wordt uitgedrukt in een uv-index. In de zomer staat de zon op zijn hoogst, het ultraviolette licht is dan bijvoorbeeld 10 keer zo sterk als in de winter en deze is op zijn sterkst rond 13:30 uur in de middag.

 


ZONNEALLERGIE

In de medische wereld wordt zonneallergie ook wel ‘dermatitis solaris’ genoemd. Onder invloed van de zonlicht ontstaan blaasjes, kleine bobbeltjes of urticaria. Dit met zwelling, veel jeuk en/of een branderig gevoel tot gevolg. Ik ben er, toen ik nog jonger was, een aantal keer flink ziek door geweest. De reacties zijn vaak het heftigst wanneer je huid nog niet gewend is aan de zon, dus tijdens de eerste blootstelling aan de zon. En dit op de plekken waar de huid met de zon in aanraking is geweest. Toch kan de allergie zich ook verspreiden naar plekken die nog geen zon hebben gezien. Vaak worden de reacties minder wanneer de huid meer aan de zon gewend is geraakt. Zonneallergie komt vooral bij vrouwen voor, vaak met een lichte huidskleur die minder makkelijk bruin worden. Deze allergie kan plotseling optreden, zo kun je er jaren geen last van hebben gehad en van het een op andere moment wel last van krijgen.

Bij zonneallergie ziet de huid zonlicht als een vijand en maakt histamine aan om de huid te beschermen. Deze hoeveelheid aan histamine wordt normaliter door de darmen weer afgebroken. Maar wanneer je darmen dit niet goed kunnen afbreken, krijg je klachten. Dit is bij mij ook het geval. Naast dat ik urticaria krijg, raak ik ook vaak in de diarree. Ook kun je slapeloosheid ervaren.


TIPS OM VAN DE ZON TE KUNNEN BLIJVEN GENIETEN

Ondanks dat je misschien zonneallergie en/of mestcelproblemen hebt, de zon is en blijft heel goed voor je. Je wordt er opgewekter van en je voelt je beter, dit doordat het gelukshormoon endorfine aangemaakt wordt. Zonlicht bevordert je algehele gezondheid; het stimuleert je stofwisseling, heeft een positief effect op je bloedcirculatie en je immuunsysteem. Het heeft invloed op je geslachtshormonen, waardoor je juist in de zomer sneller verliefd kunt worden. Ook wordt er gezegd dat het je geheugen verbetert, omdat je doordat je in de zon zit, meer zuurstof binnen krijgt. En zo zijn er nog veel meer voordelen op te noemen.

Met de volgende tips kun je nog steeds van de zon blijven genieten, ondanks dat je zonneallergie en/of mestcelproblemen hebt:
  1. Bouw je blootstelling aan de zon langzaam op en doe dit op momenten waarop de uv-straling lager is. Juist in de lente zorg ik voor zoveel mogelijk blootstelling aan de zon, ik merk dat ik hierdoor de zomermaanden met minder zonneallergie doorkom. Wel bouw ik ook dit rustig op.
  2. Zit niet te lang in de zon, houd je aan de tijden die aangegeven worden in de uv-index. Tijdens de zomermaanden, op zonovergoten en hete dagen, kan ik bijvoorbeeld maximaal 30 minuten in de zon zitten. Na een halfuur begint mijn huid te branden en kan ik de warmte niet meer kwijt. Op zulke dagen pak ik wederom ‘s ochtends of ‘s avonds zoveel mogelijk zon.
  3. Vermijd de zon tussen 11:00 en 15:00 uur, dan is de uv-straling op zijn sterkst.
  4. Smeer je in met troepvrije zonnebrandcrème. Ik heb vorig jaar een verkeerde aangeschaft waardoor mijn zonneallergie in de vorm van urticaria weer op begon te spelen, ik ben hier flink ziek van geworden en heb hier weken van bij moeten komen. Dit omdat er toch parfum in de zonnebrandcrème bleek te zitten.. Ik heb daarvoor jarenlang gebruik gemaakt van de producten van La Roche Posay en sinds vorig jaar gebruik ik die van Dr. Jetske Ultee. Deze bevalt me ontzettend goed: https://www.dr-jetskeultee-skincare.nl/producten/zonnebrandcremes-dr-jetske-ultee/suncover-spf-30-250ml.html. Laat de Consumentenbond deze nu recent, lees; mei 2022, ook als beste getest hebben en als groene keuze bestempeld hebben!
  5. Smeer je na een zonnige dag in met aftersun. Sinds ik dit doe, trekt mijn huid veel minder en heb ik minder jeuk. Ik gebruik de aftersun van Drs. Leenarts, ook deze is parfum- en alcoholvrij, trekt snel in en geeft een koel gevoel: https://www.drleenarts.com/product/aftersun/
  6. Draag een zonnehoed of -klep en een zonnebril, behalve vroeg in de ochtend. Probeer juist dan zoveel mogelijk hoeveelheid zon op te vangen, juist ook door je ogen. Dit blijkt veel gezondheidsvoordelen te hebben. Hier binnenkort meer over.
  7. Bedek de huid met (katoenen) kleding. Dit beschermt je net zoveel als factor 15 qua zonnebrandcrème. Wil je dit factor verhogen, schaf dan speciale uv-werende kleding aan of was je kleding met UV-wash, dit verhoogt naar factor 50: https://www.you-uv.com/uvwash.html. Zelf heb ik hier geen ervaring mee, katoenen kleding helpt mij tot nu toe voldoende. Vooral linnen kleding vind ik erg fijn om te dragen op snikhete dagen, dit het liefst met lange mouwen.
  8. Zorg ervoor dat je ruim voldoende water drinkt. Sinds ik dit doe, kan ik de warmte veel beter verdragen. Ik draag de hele dag een fles met koud water bij me en vul deze continu met vers koud water aan.
  9. Slik (extra) vitamine C, dit is een natuurlijke bescherming tegen uv-straling en is een natuurlijke antihistamine. Hier heb ik eerder een bericht over geschreven, deze kun je hier vinden: https://www.gutsandgood.com/natuurlijke-antihistamine/.
  10. Slik actieve vitamine D3. Voor mij persoonlijk is dit een hele zoektocht geweest. Ik heb door de jaren heen veel soorten vitamine D3 supplementen geprobeerd, ook biologische. Toch bleef ik iedere keer reageren op deze supplementen. Tot ik overstapte op druppels, ik gebruik deze van Vitakruid en deze bevallen me erg goed: https://www.vitakruid.nl/products/vitamine-d3-druppels
* Alles wat ik hierboven benoem, wordt niet gesponsord. Het is puur en alleen om je op weg te helpen, mocht je hier zelf naar op zoek zijn. Ik weet uit ervaring hoe lastig en ziekmakend deze zoektocht kan zijn..!

Mocht je ondanks alles toch nog steeds last hebben van zonneallergie, leg dan natte kompressen op de plekken met zonneallergie of leg er eerst komkommer op en bedek deze vervolgens met een natte doek. Dit kan de jeuk en/of het brandende gevoel verlichten. Ook schijnt antihistamine te werken, maar doe dit nooit zonder dit eerst overlegd te hebben met je arts.

“PAK DE ZON EN STRAAL!”


BRONNEN:
De Zon (zonnestelsel) | Wetenschap: Sterrenkunde (infonu.nl)
Zonlicht – Wikipedia
Zonneallergie (dermatitis solaris) | Allergie Voorlichting
Vitamine D voor je immuunsysteem – (histamine-intolerantie.nl)
Zonnestralen en UV-index | CM
Ultraviolet – Wikipedia
De zon is goed voor ons | Mens en Gezondheid: Leven (infonu.nl)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Je liet je winkelwagen toch niet zomaar staan, toch?

Enter your details below to save your shopping cart for later! This low histamine baking book will help you in your search for tasty low histamine recipes! Don't miss it out!