KERST ZANDKOEKJES MET KARAMELSAUS

Vroeger, toen ik zelf nog klein was, maakte ik regelmatig zandkoekjes met mijn moeder. Ik heb hier fijne herinneringen aan en zie ons nog zo in ons ouderlijke keuken staan. Het leukste vond ik het om de vormpjes in het deeg te drukken en om de restjes van de deeg op te snoepen. Soms at ik meer ‘restjes’ dan dat ik vormpjes gebruikte, ;). Ik ben hier dan ook wel meer dan eens hondsberoerd door geworden, hihi. Ik vind deze koekjes nog steeds erg lekker en nu ook heel leuk om samen met mijn dochter te bakken. De traditie zet zich voort!

INGREDIËNTEN VOOR DE ZANDKOEKJES

De basis van zandkoekjes is een mix van bloem, suiker en boter. Mocht je regelmatig zelf iets bakken, dan heb je deze ingrediënten vast al wel in huis. En anders kun je de ingrediënten terug vinden op mijn boodschappenlijstje om je op weg te helpen: https://www.gutsandgood.com/boodschappenlijst/. Je kunt deze zandkoekjes makkelijk veganistisch maken, door gebruik te maken van plantaardige boter. Ook kun je ze glutenvrij maken, door een glutenvrije meel te gebruiken zoals amandelmeel bijvoorbeeld. Amandelmeel zal je alleen niet tegenkomen in mijn recepten, dit omdat ik allergisch ben voor amandelen. Maar ik weet dat dit wel veel gebruikt wordt in glutenvrije baksels, dus mocht je hier niet allergisch voor zijn en graag glutenvrij willen bakken, dan is dit zeker een goede optie!

POEDERSUIKER

Je kunt meerdere suikersoorten kiezen voor deze zandkoekjes, zelf vind ik de zandkoekjes het lekkerst wanneer je ze maakt met poedersuiker. Dus dit vind je ook terug in mijn recept voor zandkoekjes.

KARDEMOM

Kort geleden heb ik geprobeerd kaneel te herintroduceren, dit ging helaas niet goed. Ik krijg nog steeds veel klachten wanneer ik kaneel eet. Ik vind dit heel jammer, omdat ik echt een fan van kaneel ben. Maar helaas mag het nog niet zo zijn. Gelukkig heb ik een heerlijk alternatief gevonden waar ik afgelopen jaar echt fan van geworden ben, namelijk kardemom. In Scandinavië gebruiken ze kardemom zeer regelmatig in baksels, hier in Nederland is dit minder het geval. Ook zijn de smaken erg verdeeld wanneer het op kardemom aankomt, you love it or you hate it. I love it! Ik merk dat ik hierdoor kardemom ook steeds vaker gebruik in mijn baksels en tot nu toe vind ik de baksels er alleen nog maar lekkerder door worden. Mocht je nou team ‘hate it’ zijn, dan kun je de kardemom makkelijk weg laten uit het recept, de koekjes zijn dan nog steeds super lekker!

KARAMELSAUS

Zandkoekjes zijn heerlijk om zo op te eten, maar af en toe een beetje variatie hierin maakt de koekjes alleen nog maar lekkerder. Zo ook deze variatie met karamelsaus. Het recept voor de karamelsaus vind je hier: https://www.gutsandgood.com/karamel-saus/

MERRY BAKING CHRISTMAS!

KERST ZANDKOEKJES MET KARAMELSAUS & HISTAMINE-ARM

Lekkere laag in histamine zandkoekjes die alleen nog maar lekkerder worden door de karamelsaus. Ze zijn zo lekker, dat je moeilijk kunt stoppen met eten, zodra je er eenmaal aan begint. Je bent gewaarschuwd, ;)!

Benodigdheden

 • kom
 • zeef
 • deegroller
 • vershoudfolie
 • kerstvormpjes
 • rooster
 • spuitzak met kleine spuitmond
 • oven

Ingrediënten

 • 175 gram ongezouten roomboter of een plantaardige boter
 • 75 gram poedersuiker
 • 250 gram speltbloem of een glutenvrije variant
 • 1 snuf kardemom
 • 1 snuf zeezout
 • 1 potje karamelsaus

Instructies

 • Laat de boter op kamertemperatuur komen.
 • Verwarm de oven voor op 200 graden, onder- en bovenwarmte.
 • Bekleed de bakplaat met bakpapier.
 • Zeef de poedersuiker in de kom.
 • Meng de poedersuiker met de boter, kardemom en zeezout tot een glad mengsel.
 • Zeef de bloem en voeg het toe aan het mengsel. Kneed het tot een mooi deeg.
 • Verdeel het deeg in twee rollen en bedek ze met de vershoudfolie. Leg de rollen even in de koelkast.
 • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een 1/2 cm dikke deegplak en gebruik de kerstvormpjes om figuurtjes uit het deeg te halen.
 • Verdeel de figuurtjes over de bakvorm.
 • Bak de zandkoekjes in ongeveer 15 minuten af in de voorverwarmde oven.
 • Laat de koekjes eerst volledig afkoelen op een rooster.
 • Stop het spuitmondje in de spuitzak en vul deze vervolgens met de karamelsaus.
 • Versier de zandkoekjes met de karamelsaus en laat de saus hard worden.
 • Bewaar de koekjes in een goed afgesloten pot.

Wil je me laten weten wat je van het recept vindt? Dat kan door hieronder een reactie te plaatsen en/of op mijn Instagram account @low.histamine.living. Ik kijk hier naar uit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rating recept