APPEL SPELT PANNENKOEK – HISTAMINE ARM

spelt pannenkoek ei-vrij

Ik ben vanaf kleins af aan al dol op pannenkoeken. Thuis vond ik ze erg lekker en vooral zoals mijn oma ze vroeger bakte, die waren echt hemels! Ook mocht ik ze graag buiten de deur eten, bij een pannenkoeken restaurant of een pannenkoekenschip bijvoorbeeld. Ja, die hebben we hier echt in Nederland! De menukaart bestaat uit alleen maar pannenkoeken en nog eens pannenkoeken. Je krijgt dan een mega grote pannenkoek met beleg naar keuze. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het wel als beleg kiezen, van Surinaamse tot Mexicaanse tot Nederlands beleg, het is allemaal mogelijk. Toch koos ik eigenlijk altijd hetzelfde, de pannenkoek met appel en kaneel. Wanneer deze dan geserveerd werd, ging er eerst nog een flinke scheut stroop overheen en als laatste wat poedersuiker. Een hele suikerbom, maar wat was dit smullen, iedere keer opnieuw!


DE GESCHIEDENIS VAN DE PANNENKOEK

Wie net als ik dacht dat de pannenkoek zijn oorsprong had in Nederland of Amerika, slaat de plank, en in dit geval de pannenkoek, helemaal mis. De pannenkoek kent zijn oorsprong namelijk al in de prehistorie, de basis ingrediënten waren ook toen al beschikbaar. En één van de eerste verhalen over pannenkoeken stamt uit de 12e eeuw, waarbij de pannenkoeken door kruisvaarders vanuit China en Nepal meegenomen zijn naar Nederland. Het hoofdingrediënt was toen boekweitmeel. Later is dit tarwebloem geworden.

Over de hele wereld worden er pannenkoeken gegeten, in het ene land wat dunner en anders qua structuur dan in het andere land, de basis is eigenlijk overal hetzelfde. Ook de momenten waarop de pannenkoek gegeten wordt verschilt per land, in het ene land wordt het alleen tijdens het ontbijt gegeten en in een ander land vooral als lunch of als avondeten. Zo heeft ieder land er zijn eigen eetgewoonte en van gemaakt en dat maakt het juist zo mooi!

DE TRADITIONELE HOLLANDSCHE PANNENKOEK

De pannenkoek zoals ik deze vroeger at, zowel thuis als tijdens het uit eten, kan ik nu niet meer eten. Dit omdat de originele pannenkoek bestaat uit hoofdzakelijk tarwebloem en soms gecombineerd met roggebloem en/of  boekweitmeel. Ik eet al jaren geen tarwe meer, dit omdat ik er allergisch voor ben. En ook geen boekweitmeel meer sinds ik weet dat dit histamine bevat. Maar dat is niet de enige reden waarom ik deze pannenkoeken niet meer eet, ook de melk en de eieren die eraan toegevoegd moeten worden zijn al een paar jaar een no-go voor mij. Kortom, de hele traditionele pannenkoek kan ik tot het verleden rekenen.


VEGAN PANNENKOEKEN

Tegenwoordig heb je ook de mogelijkheid om voor een veganistische en/of glutenvrije pannenkoek te kiezen in een pannenkoeken restaurant. Fantastisch natuurlijk voor diegenen die voor een vegan leefstijl kiezen en ook voor mensen die glutenvrij (moeten) leven, zij kunnen naar hartenlust hier een lekkere pannenkoek krijgen. Wel vaak tegen een meerprijs. Ik had de hoop dat ook ik hierdoor misschien weer eens een pannenkoek zou kunnen bestellen, maar toen ik hier navraag naar deed, was dit toch helaas niet mogelijk. “Waarom niet?”, zal je dan misschien denken. Dit omdat ze of pannenkoeken op basis van tarwe bakken, of een glutenvrije variant van een meel die hoger in histamine is of die ik waar ik allergisch voor ben, zoals amandelmeel. Maar dat is niet het enige, ook bakken ze het vervolgens in een olie die ik niet verdraag.


DE PANNENKOEK OP EIGEN-WIJZE

Natuurlijk vind ik het jammer dat ik niet meer ergens een pannenkoek kan bestellen, toch ben ik dit inmiddels ook al zo gewend, dat ik er eigenlijk niet eens meer bij stil sta, laat staan er een negatieve emotie bij voel. Dit ook omdat ik er zelf voor kies om deze frustratie niet meer op te zoeken. Ik kan van deze restaurants gewoon niet verwachten dat ze op zo’n aangepaste manier een pannenkoek voor me kunnen bakken. Dus dan bak ik ze met alle liefde zelf thuis!

Mocht je een plek in Nederland weten waar ze pannenkoeken op basis van speltbloem bakken, in roomboter of olijfolie, die ei vrij bereid wordt samen met havermelk en zonder zonnebloemolie, laat het me vooral weten! En anders moet ik misschien toch mijn eigen pannenkoekenrestaurant beginnen, ;)!

Mijn pannenkoeken zoals ik ze nu maak, zijn op basis van speltbloem, arrowroot ter vervanging voor het ei en havermelk ter vervanging voor de melk. Ze zijn super simpel om te maken en iedere keer weer zo lekker! Sinds enige tijd bak ik de pannenkoeken geregeld met appel en kardemom, waarbij de kardemom een hele goede vervanger is voor het kaneel. Zo krijg ik toch nog zeer regelmatig één van mijn lievelingsgerechten! Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan!


APPEL SPELT PANNENKOEK HISTAMINE-ARM

Deze pannenkoek is zo lekker! Het is een pannenkoek op basis van speltbloem, met schijfjes gesuikerde appel & kardemom. De pannenkoek is veganistisch en zonder geraffineerde suiker. Je hebt slechts een paar ingrediënten en benodigdheden nodig en ze zijn ook nog eens snel klaar! Zelf bak ik ze wel in roomboter, ik vind ze dan nog lekkerder, vooral knapperiger worden. Mocht je geen roomboter kunnen of willen gebruiken, dan kun je ze ook in een olie of boter naar eigen keuze bakken!
Porties: 2 pannenkoeken

Benodigdheden

 • 1 Nutribullet of (hand)mixer met kom
 • 1 snijplank
 • 1 appelboor
 • 1 schilmes
 • 1 kom
 • 1 theelepel
 • 1 Eetlepel
 • 1 mes
 • 1 koekenpan

Ingrediënten

Voor de appelschijfjes:

 • 1 (Elstar) appel Het soort appel is geheel naar eigen keuze natuurlijk.
 • 1 theelepel kardemompoeder
 • 1-2 eetlepel ahornsiroop Mocht je liever voor een suiker kiezen, zou ik of voor kristalsuiker of voor rietsuiker gaan.

Voor de pannenkoeken:

 • 1 eetlepel arrowroot Vermengd met twee eetlepels water. Dit is ter vervanging van een ei.
 • 200-250 mililiter havermelk Dit hangt van de bloem af die je gebruikt en kan ook weer per keer verschillen bij speltbloem. Daarnaast hangt het er vanaf hoe dik je het beslag zelf wilt. Wil je dikke beslag, gebruik je minder (haver)melk. En wil je dunner beslag, gebruik je juist wat meer (haver)melk
 • 1 theelepel (wijnsteen) bakpoeder
 • 125 gram (spelt)bloem of (glutenvrije) bloem naar keuze
 • 1 snuf zeezout
 • 1 theelepel vanillepoeder
 • (room)boter of een plantaardige variant om de pannenkoeken in te bakken.

Instructies

Voorafgaand aan het bakken:

 • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in dunne schijfjes. Voeg de gemalen kardemom en de ahornsiroop toe en laat het even intrekken.
 • Doe de arrowroot, vermengd met het water, in de nutribullet of in je kom. Voeg de (haver)melk en de bakpoeder toe, gevolgd door het speltbloem en de vanillepoeder. Mix het vervolgens tot een glad beslag.

Tijdens het bakken:

 • Verhit de boter/olie in een koekenpan en laat het beslag over de bodem lopen.
 • Verdeel de helft van de schijfjes appel over het beslag. Ik werk altijd van buiten naar binnen.
 • Wacht tot het beslag aan de bovenkant bijna helemaal droog is en draai de pannenkoek dan pas om.
 • Zet het vuur wat lager, anders heb je kans dat de appelschijfjes aanbranden. Bak ook deze kant goudbruin.

Na het bakken

 • Leg de pannenkoek, met de appelschijfjes naar boven, op een bord.
 • Strooi er naar wens wat poedersuiker en/of keukenstroop overheen.
* Ik heb een jaar geleden een Nutribullet aangeschaft en dit is zo'n goede aankoop geweest! In eerste instantie had ik hem aangeschaft om mee te nemen op vakantie. Maar ik gebruik hem thuis ook nu nog dagelijks, ik vind hem zo gemakkelijk in gebruik! Mocht je nieuwsgierig zijn naar deze Nutribullet en wat je hier allemaal mee kunt maken: https://nutribullet.nl/. Ik word hier niet voor gesponsord ofzo, puur als tip!
** De ingrediënten zijn op volgorde van toepassing beschreven, om het zo overzichtelijk en gemakkelijk mogelijk te maken.
*** Bijna alle genoemde producten zijn biologisch en te vinden op mijn boodschappenlijst: https://www.gutsandgood.com/boodschappenlijst/.


APPELTJE HIER, APPELTJE DAAR

Heb je mijn andere recepten met appel al gezien en/of geprobeerd?


BRONNEN:
De historie van de pannenkoek (hartighensoed.nl)
De wereldfaam en geschiedenis van de pannenkoek – What mom would cook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rating recept