WAFELS MET KWARK HISTAMINE-ARM

Histaminevrije wafels met kwark

Pasen vierde ik voorheen door met het hele gezin van een uitgebreide paasbrunch te genieten. Voorafgaand aan deze brunch zochten we, toen we zelf nog kind waren en later toen we zelf kinderen hadden, zowel onze zelf beschilderde eieren als chocolade eieren om deze vervolgens tijdens de brunch op te eten. Maar meestal hadden we de chocolade eieren al op voordat het eieren zoeken afgelopen was, ;). Wat er voor de rest op tafel stond, verschilde niet zoveel met het kerstontbijt; het kerstbrood werd vervangen door paasbrood, suikerbrood, vers brood van de bakker en versgebakken croissants. Het grootste verschil zat hem in de eieren. Deze aten we tijdens kerst niet en tijdens de paasbrunch wel. Wat een feest was dit ieder jaar opnieuw! Ik koester dan ook warme herinneringen aan deze tijd, toen ik dit alles nog zorgeloos kon eten. Het wordt voor mij de vierde keer dat mijn paasbrunch er heel anders uit ziet dan voorheen. Toch probeer ik steeds iets nieuws op tafel te toveren en ook dit jaar is dit mij gelukt in de vorm van deze histaminevrije wafels met kwark. En warm zijn ze op hun paasbest, :)!


WAFELS WALHALLA

De wafel is te herkennen aan zijn ruitjesvorm die rond 1200 voor het eerst gebruikt werd toen er ijzeren platen met honinggraatstructuur gemaakt werden. Wafel komt dan ook van het Franse woord Wafla dat honingraat betekent.

WERELDSE WAFELS VAN TOEN

Eerder moest ik bij het woord wafels altijd terugdenken aan de overheerlijke warme wafels die ik ooit in Antwerpen gegeten heb. Dit was echt de hemel op een kartonnen bordje! Of ik dacht aan die slappe wafels die je in een verpakking in de supermarkt kunt kopen. Deze aten we regelmatig tijdens één van onze pauzes op de middelbare school. Ook at ik op de kermis liever een warme wafel dan dat ik een oliebol at. Kortom, wafels eten deed ik alleen buiten de deur.

WATERTANDENDE WAFELS VAN NU

Tot mijn histamine intolerantie had ik nog nooit eerder zelf wafels gemaakt. Drie jaar geleden heb ik een relatief goedkope wafelijzer gekocht en ben ik zelf met een recept aan de slag gegaan, geïnspireerd door heerlijke wafels die ik op Instagram voorbij zag komen. Het lastige was dat ik een recept zonder ei moest zien te creëren. Want net als bij bijna al het gebak bestaat het traditionele basisrecept uit bloem en eieren. Na vele en dan bedoel ik echt vele mislukte wafels heb ik uiteindelijk een heel lekkere histamine vrije wafel gemaakt. Deze heb ik dan ook veelvuldig als ontbijt of lunch gegeten. Nu vond ik het tijd worden voor een kleine twist en zo heb ik deze kwark wafels gecreëerd.

DE ENE WAFELIJZER IS DE ANDERE NIET

Naast het deeg is een goede wafelijzer essentieel om lekkere wafels te kunnen bakken. Vorig jaar heb ik in een kwalitatief goede wafelijzer geïnvesteerd en hier ben ik tot op de dag van vandaag nog steeds heel erg blij mee! Zo hoef ik bijvoorbeeld de wafelijzers nooit schoon te maken, zijn de wafels nog nooit aangebrand en zijn ze er na het bakken heel gemakkelijk uit te halen. Dit is me de investering wel waard. Niets minder dan dat je na het eten veel tijd en energie kwijt bent in het schoonmaken van je wafelijzer..! Been there, done that! Mocht je nieuwsgierig zijn naar welk wafelijzer ik heb, dat is deze (niet gesponsord): https://www.bol.com/nl/nl/p/krups-fdk-251-wafelijzer/9200000009426968/?Referrer=ADVNLYAH002028-5VEUO5NLI4YAS-9200000009426968.

INGREDIËNTEN VOOR DE HISTAMINE-ARME KWARK WAFELS

Voor deze wafels heb je zeven ingrediënten nodig, die je meestal wel voorradig hebt, mits je vaker histamine-arme recepten bakt. En je al deze ingrediënten ook verdraagt natuurlijk! Deze wafels bestaan voor een groot deel uit kwark. Waarom ik kwark gebruik in mijn baksels heb ik uitgebreid in een eerder artikel beschreven. Mocht je hier benieuwd naar zijn, dit is het artikel: https://www.gutsandgood.com/kwarkpannenkoekjes-blauwe-bessen/. Hier in Nederland is kwark in vele (plantaardige) soorten en maten verkrijgbaar, in het buitenland is dit minder tot niet het geval. Ricotta en cottage cheese zouden als vervangers voor de kwark kunnen fungeren.

Ook maak ik gebruik van ongeraffineerde suikers in de vorm van ahornsiroop. Ook dit heb ik eerder toegelicht in mijn artikel over mijn tarte tatin met appel: https://www.gutsandgood.com/tarte-tatin/.

ROOMBOTER

Lange tijd werd gedacht dat roomboter niet goed voor je is. Men komt hier echter steeds meer op terug. Roomboter blijkt juist heel goed voor je darmen en dus je immuunsysteem te zijn. In roomboter zitten oplosbare vezels die in je darmen omgezet worden in vetzuren, boterzuur genaamd, en roomboter is hier de rijkste bron van. Je darmen maken deze boterzuur (butyraten) zelf al aan wanneer het in aanraking komt met voedingsvezels om deze af te breken, maar niet voldoende.

De eigenschappen van boterzuur zijn onder andere:

 • stimuleert de groei van gezonde darmcellen
 • draagt bij aan de voedselvertering
 • zorgt dat slechte bacteriën en schimmels niet kunnen woekeren
 • houdt ontstekingsreacties, cytokinen, onder controle
 • draagt bij aan de opbouw van gezonde darmslijmvliezen
 • draagt bij aan vermindering van constipatie
 • verbetert de gezonde darmflora
 • maakt vitamine K en vitamines B aan
 • geeft minder kans op allergisch of intolerant reageren op voeding
 • speelt een belangrijke rol in de hormoonhuishouding

Naast al deze gezondheidsvoordelen gebruik ik roomboter omdat het een 0-score op de SIGHI-lijst heeft en ik er niet op reageer. Maar ook omdat ik het een heerlijke romige smaak vind geven aan mijn baksels. Het is dus een win-win!

CYTOKINEN

Een mestcel bevat veel korrels, ook wel granules genoemd. Zodra één of meerdere receptoren zich bindt of binden aan de mestcel, valt de mestcel uit elkaar en komen deze korrels vrij. Dit wordt degranulatie genoemd. In deze korrels zitten mediators, die dan dus ook vrijgelaten worden. Histamine is één van deze mediators. En ook cytokinen is er één. Cytokinen zijn eiwitten (peptiden) die een signaalfunctie hebben. Ze zijn betrokken bij het immuunsysteem en de vorming van bloedcellen.

Er zijn twee soorten cytokinen; ontstekingsbevorderende en ontstekingsremmende cytokinen. De ontstekingsbevorderende cytokinen spelen een rol bij ontstekingsziektes in de darmen, zoals PDS en de ziekte van Chrohn bijvoorbeeld. De ontstekingsremmende cytokinen zorgen voor een gezonde immuunrespons. Het is belangrijk dat deze twee soorten cytokinen in balans zijn. Wanneer deze in onbalans zijn, raakt je darmflora ook uit balans, waardoor histamine niet goed afgebroken wordt. En deze histamine zorgt er dan vervolgens weer voor dat de ontstekingsbevorderende cytokinen verhoogd worden.

Wanneer je darmproblemen ervaart bij je histamine intolerantie of MCAS, zou dit deels aan deze onbalans in cytokinen kunnen liggen. Het is dan dus heel belangrijk om naast laag in histamine te eten, ook de ontstekingsbevorderende cytokinen te verlagen. Dit door bijvoorbeeld ontstekingsremmend te eten en specifieke supplementen te nemen. Lisa Goudzwaard heeft hier meerdere artikelen over geschreven: https://histamine-intolerantie.nl/tag/cytokinen/.

LEPTINE

Vetweefsel is een orgaan (ja, echt!) die opgebouwd is uit vetcellen; adipocyten. Deze vetcellen scheiden bepaalde stoffen uit, adipokinen; hormonen, een bepaald type cytokinen en andere eiwitten. Leptine is één van de hormonen die door de adipokinen uitgescheiden worden. Alle organen in ons lichaam hebben receptoren voor leptine. De hersenen, het immuunsysteem en de geslachtsorganen zijn het meest gevoelig voor dit hormoon. Hoe meer vetcellen je in je lichaam hebt, hoe meer leptine er uitgescheiden wordt.

LEPTINE & JE HERSENEN

Een belangrijke functie van leptine is de rol in het honger- en verzadigingsgevoel en het energieverbruik. Leptine informeert onze hersenen over de energiestatus van het lichaam. Wanneer deze voldoende is, voelen we geen honger, stoppen we met eten en hebben we genoeg energie; leptine verhoogt dan ook het energieverbruik. Zijn de niveaus van leptine onvoldoende, dan wordt hongergevoel gestimuleerd, energieverbruik verminderd en krijgen we trek.

Zodra de niveaus van leptine constant hoog zijn, dan kan dit op den duur leiden tot vermindering van de gevoeligheid voor leptine door vermindering van het aantal receptoren: je wordt leptineresistent. Een van de gevolgen van leptineresistentie is dat je verzadigingsgevoel minder wordt, waardoor je kunt gaan overeten. Ook het energieverbruik wordt dan minder.

LEPTINE & IMMUUNSYSTEEM

Mensen met mestcelproblematiek kunnen ook leptine problemen hebben of zelfs leptineresistent zijn, terwijl ze wel slank zijn bijvoorbeeld. Hier is nog weinig onderzoek naar gedaan, maar wat men inmiddels wel weet is dat leptine enerzijds als boodschapper fungeert van de mestcellen in de huid, maag-darmkanaal, urine- en luchtwegen. Wanneer je mestcellen overactief zijn, dan kunnen er teveel signalen naar je hersenen gestuurd worden door de leptine waardoor je het signaal krijgt dat je genoeg gegeten hebt. Wanneer dit te vaak gebeurt, ontstaat er leptineresistentie, zoals eerder beschreven hierboven.

Maar leptine stimuleert anderzijds je mestcellen tot degranuleren en dus ook onder anderen histamine vrij te laten. Wanneer de leptine langere tijd te hoog blijft, worden de receptoren minder gevoelig en ook dan kan er leptineresistentie ontstaan. Hierdoor denkt het lichaam dat het alleen maar meer leptine aan moet maken, waardoor de ontstekingsgevoeligheid groter wordt en de mestcellen dus actiever worden. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel.

Dit alles is voor mij extra motivatie om met roomboter te blijven bakken. Alle beetjes helpen, om de balans hopelijk weer wat terug te krijgen, juist ook in mijn darmen.

EEN HEEL FIJN & VROLIJK PASEN!


WAFELS MET KWARK HISTAMINE-ARM

Heerlijke en gezondere wafels voor het ontbijt, de lunch of als toetje ook erg lekker!
Porties: 4 wafels

Benodigdheden

 • 1 weegschaal
 • 1 beslagkom
 • 1 Eetlepel
 • 1 theelepel
 • 1 wafelijzer
 • 1 ijslepel

Ingrediënten

 • 75 gram magere kwark of ricotta of cottage cheese ter vervanging van kwark wanneer je niet in Nederland woont.
 • 60 gram melk haver of een andere plantaardige variant optioneel
 • 15 gram ahornsiroop
 • 75 gram bloem spelt of een glutenvrije variant optioneel
 • 25 gram gesmolten (room)boter of een plantaardige variant
 • 1 theelepel bakpoeder wijnsteen
 • 1 snuf zout (Keltisch) zeezout of Himalayazout
 • 1 snuf vanille gemalen

Instructies

 • Verwarm het wafelijzer voor. Indien nodig smeer je de ijzers in met wat boter.
 • Weeg de boter af en smelt het in een steelpannetje op het fornuis of in een kommetje in de magnetron.
 • Weeg de rest van bovenstaande ingrediënten af in één beslagkom en voeg ook de gesmolten boter hieraan toe.
 • Roer de ingrediënten goed door elkaar tot je een mooi beslag hebt, dit zonder klontjes.
 • Schep met een ijslepel het beslag in het wafelijzer, één schep per helft. Sluit hierna het wafelijzer en wacht tot het lichtje op het wafelijzer op groen springt of wacht ongeveer 4 minuten.
 • Haal de wafels voorzichtig uit het wafelijzer en leg ze op een bord. Herhaal de vorige stap vervolgens nog een keer.
 • Wanneer de wafels klaar zijn, strooi je er wat poedersuiker over en voor de echte zoetekauw schenk je er ook nog een scheut ahornsiroop over. Top de wafels vervolgens af met wat blauwe bessen, bramen of een ander laag in histamine fruit naar wens. En smullen maar!
* De ingrediënten zijn op volgorde van toepassing beschreven, om het zo overzichtelijk en gemakkelijk mogelijk te maken.
** Veel genoemde producten zijn biologisch en te vinden op mijn boodschappenlijst: https://www.gutsandgood.com/boodschappenlijst/.

 

IK VIND HET ZO BIJZONDER DAT JE ÉÉN VAN MIJN RECEPTEN MAAKT! IK ZOU DAN OOK HEEL GRAAG JE CREATIES WILLEN ZIEN. ZOU JE ME MISSCHIEN WILLEN TAGGEN IN JE BERICHT OF IN JE STORIES OP INSTAGRAM? WANNEER JE @LOW.HISTAMINE.LIVING TAGT, KAN OOK IK MEEGENIETEN, :)!
 
EN LAAT VOORAL EEN REACTIE HIERONDER ACHTER, ZO HELP JE MEE OM OOK ANDERE LOTGENOTEN DIT RECEPT TE VINDEN. ALVAST BEDANKT!
 
VEEL BAKPLEZIER!

BRONNEN:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rating recept