Leefstijlverandering met MCAS

Leefstijlverandering

Een leefstijlverandering gebeurt niet zomaar. Hier gaat vaak een heleboel (tijd) aan vooraf. Zo ook in mijn geval. Afgelopen juni ben ik voor de spiegel gaan staan. Dit met een korte broek en een hemdje aan en zonder mijn buik in te houden. Hier heb ik vervolgens foto’s van gemaakt, om de confrontatie compleet te maken. Met mijn hemdje omhoog, zodat ik mijn lichaam echt kon bekijken. Ik kon wel janken.. Ik voelde al maanden, eigenlijk al jaren, aan mijn kleding dat ik steeds zwaarder werd. Eerst gaf ik de schuld aan mijn weinige beweging. Hier had ik gewoon de puf en energie niet voor. Ook gaf ik de schuld aan de vele medicatie die ik moet en heb moeten gebruiken. Maar om eerlijk te zijn, at ik vooral veel te veel van wat ik nog wel mocht eten. Dit uit een vorm van zelfmedelijden. Omdat ik zo beperkt ben in mijn keuzemogelijkheden, ben ik dit gaan compenseren door steeds meer te gaan eten van wat ik nog wel kon eten. Dit in combinatie met te weinig bewegen resulteerde tot een gewicht boven de 90 kilo met een veel te hoog BMI. Ik voelde me ook steeds minder lekker in mijn vel zitten en begon meer onzeker te worden. Dit moest veranderen vond ik! Ik heb een weegschaal gekocht en ook heb ik een app gedownload zodat ik bij kon houden wat ik binnen kreeg qua calorieën. Dit was allemaal nieuw voor mij, ik heb namelijk niet eerder hoeven afvallen of me überhaupt bezig hoeven houden met calorieën tellen. Wanneer ik iets doe, doe ik dit vol overgave en met veel discipline. Zo ook mijn doel om 12 kilo af te vallen en een ware leefstijlverandering te ondergaan. Dit alles met een fantastisch resultaat, aangezien ik nu drie maanden onderweg en 12,5 kilo lichter ben! Mijn doel is dus behaald!


HOE BEGON MIJN LEEFSTIJLVERANDERING?

MEZELF DE SPIEGEL VOORHOUDEN

EERST

Pff.. Wat een confrontatie was dat met mezelf. “Pijnlijk?” Ja. “Moeilijk?” Enorm. “Leuk?” Nee. “Nodig?” Absoluut. Ik heb deze confrontatie lange, lange tijd voor me uitgeschoven. Door redenen buiten mezelf te zoeken waarom ik zwaarder werd. Maar ook zeker door een vorm van struisvogelpolitiek, ik kocht mijn kleding bijvoorbeeld steeds een maat groter en wijder. Zo heb ik lange tijd kunnen maskeren dat ik in gewicht steeds zwaarder werd. En dan heb ik het over ongeveer 20 kilo in minder dan 5 jaar..! Hier moest hoognodig verandering in komen. Dit was voor mij de figuurlijke druppel die zorgde dat ik een complete leefstijlverandering ondergaan ben.

EERDER

Ik hoefde nooit echt te letten op wat ik at en dacht dat ik vrij gezond leefde. Zo at ik om de twee uur ongeveer wat, zoals me dit ook aangeleerd was. Ik had een intensieve baan in het speciaal basisonderwijs waarbij ik veel beweging kreeg, deed aan sport (hardlopen en yoga) en had een kleine meid thuis die me tot veel beweging aan zette, ;). Daarnaast denk ik dat mijn lichaam en vooral immuunsysteem overuren draaide doordat ik jarenlang iedere dag onbewust veel te veel histamine binnen kreeg. Met zoveel verschillende reacties als gevolg hierop, dat hier ook heel veel van mijn energie in gezeten moet hebben.

VROEGER

Vroeger als tiener heb ik ook een fase gehad waarin ik plots zwaarder werd, ook dit was puur aan mijn emotionele eetbuien te wijten. Ik zocht troost in snoepgoed nadat mijn broer aan leukemie overleden was. Ik kan me niet herinneren of ik toen ook ben gaan diëten. Volgens mij kreeg ik opeens een groeispurt en veranderde mijn leven sowieso omdat uitgaan en het sociaal leven belangrijker werd. Achteraf was ook dit een vorm van vluchtgedrag, maar dat is stof voor een andere keer, haha.

HOE ZORGDE MIJN LEEFSTIJLVERANDERING VOOR ZELFINZICHT & -ONTWIKKELING?

AFSCHEID NEMEN VAN OUDER PATRONEN EN AANLEREN VAN NIEUWE PATRONEN

EMOTIE-ETER

Eten bij emoties. Dat is wat we als mensen allemaal doen, eten en emoties zijn onlosmakelijk verbonden in ons dagelijks leven. Zodra je begint te eten om je (lastige) emoties te reguleren, ben je een emotie-eter. Eigenlijk is dit een heel bijzondere gewaarwording binnen de psychologie aangezien we bij heftige emoties eerder onze eetlust verliezen. Wanneer je een emotie-eter bent, zoek je troost in eten. Eten geeft afleiding. Na het eten ontstaat vaak een schuldgevoel en dit schuldgevoel versterkt de eerdere emoties, waardoor je begon met eten, alleen maar. Op deze manier kom je in een vicieuze cirkel terecht en is het lastig om deze (zelf) te doorbreken. Echter is dit zeker wel mogelijk, het herkennen van dit patroon alleen al is een hele stap!

IK EEN EMOTIE-ETER?

Bij mij duurde het 1 tot 2 jaar voordat ik besefte dat de emotie-eter terug was van weggeweest. Het precieze moment kan ik niet terug herleiden, wel de situatie waar ik toen in zat. Ik ben namelijk meer gaan eten vanaf het moment dat ik wist dat ik volledig arbeidsongeschikt verklaard zou worden. Dit is een enorm rouwproces voor me geweest, vooral het accepteren dat ik de rest van mijn leven met mijn chronische ziektes moest leven en ik echt niet weer beter zou worden. En met beter bedoel ik in dit geval dat ik mijn eerdere en ‘oude’ leven weer op kon pakken van voordat ik ziek thuis kwam te liggen.

ZELFONTWIKKELING

Wat mij het meest geholpen heeft? Wandelen, wandelen en nog eens wandelen. En ondertussen luisteren naar podcasts over zelfontwikkeling. Dit thuis voortzetten door boeken te lezen hierover. En afgelopen juni mezelf dus echt te confronteren met mijn eigen spiegelbeeld. Deze confrontatie heeft er voor gezorgd dat de figuurlijke knop om ging.

WELKE LEEFSTIJLVERANDERING PAKTE IK AAN?

INTERMITTENT FASTING

ETEN & JE LICHAAM

Alles wat je eet, komt van buiten je lichaam en is dus lichaamsvreemd. Je spijsvertering gaat gelijk aan de slag om alles zo goed mogelijk te verteren, verwerken en om te zetten in energie en bouwstoffen om je lichaam zo goed mogelijk in stand te houden. Iedere keer wanneer we eten, reageert ons lichaam met een kleine ontstekingsreactie.

WAT IS INTERMITTENT FASTING?

Wellicht heb je al wel eens gehoord van de term ‘intermittent fasting’? Of zelfs al eens geprobeerd? Het is in ieder geval een onderwerp wat veel aandacht krijgt, zowel positieve als negatieve. Er zijn ontzettend veel voorstanders van, maar er zijn ook zeker specialisten die hier kritisch tegenover staan. Beide kanten snap ik wel, vooral wanneer je het periodiek vasten, want dat is wat intermittent fasting is, te rigoureus aanpakt. Maar is dat niet met alles zo wat je te (extreem) doet?

Intermittent fasting doen we als mensheid eigenlijk al miljoenen jaren. Vroeger kregen we namelijk geregeld te maken met periodes van schaarste in voeding. Dan had je soms dagenlang geen eten, iets waar je nu geen voorstelling meer van kunt maken. Nu leven we in overvloed en hebben we eerder te veel eten eten die we meestal te vaak eten. Eten is overal en altijd beschikbaar en daar zit nu juist ook de moeilijkheid in. Hoe kun je deze overvloed weerstaan?

INTERMITTENT FASTING & IK

Wanneer je een (korte) periode niet eet, kun je meer energie krijgen, maar ook kan het helpen bij het afvallen. Mits je dan in totaal minder calorieën binnen krijgt dan je verbruikt. Er zijn ontzettend veel variaties binnen het intermittent fasting, google dit maar eens. Ikzelf deed al aan intermittent fasting voordat ik begon met afvallen, maar dit wel op een geheel eigen wijze. Doordeweeks eet ik na het avondeten, wat meestal rond 17:30-18:00 uur is, niet meer tot de volgende ochtend 7.30-8.00 uur. Ik drink alleen nog één mok kamillethee, but that’s it.

In het begin moest mijn lichaam en vooral mijn geest hier erg aan wennen, inmiddels is het een gewoonte geworden en denk ik er nauwelijks nog over na. In het weekend mag ik dan ’s avonds nog wel wat lekkers na het avondeten en tijdens verjaardagen bijvoorbeeld. Ik doe dus eigenlijk aan een soort van 5:2 dieet waarbij mijn vasten 12-14 uur duurt. Doordat je niet lange tijd vast en niet iedere dag, gaat je stofwisseling niet vertragen en komt je lichaam niet in de spaarstand terecht, dit wil je namelijk voorkomen. Ik ben gaan periodiek vasten omdat ik merkte dat op de dagen dat ik ’s avonds niets meer at, vooral zoetigheid, ik veel lekkerder en met name dieper insliep en ook beter door kon slapen. Dit is mijn drijfveer geweest om hiermee door te gaan, ook tijdens het afvallen.

VOORDELEN VAN INTERMITTENT FASTING

Wat zijn de voordelen van af en toe 12-14 uur niet eten?

  • het vermindert ontstekingen en helpt je immuunsysteem effectief te houden.
  • vasten zorgt ervoor dat je lichaam meer energie heeft voor het herstel van lichaamscellen omdat je minder energie kwijt bent aan de spijsvertering.
  • je bloedglucosespiegel wordt stabieler en herstelt je insulinegevoeligheid.
  • het groeihormoon neem in productie toe. Deze zorgt voor reparatie en groei van lichaamscellen en weefsels. Ook stimuleert dit om energie te verbranden uit je vetreserves en helpt het bij de spieropbouw.
  • verlaagt de kans op hart- en vaatziektes. Zo kan het helpen om een hoge bloeddruk te verlagen.
  • vertraagt vroegtijdige veroudering waardoor je langer kunt leven.
  • het helpt om af te vallen. Overgewicht zorgt voor chronische ontstekingen in je lichaam, vetcellen produceren ontstekingsstoffen en zorgt ervoor dat het immuunsysteem overbelast raakt. Door intermittent fasting wordt het lichaam aangezet om over te stappen van glucoseverbranding naar vetverbranding.
  • zorgt voor een betere hormoonbalans. Wel is het hierbij belangrijk dat je maximaal 1-2 uur nadat je opstaat, gaat ontbijten.
  • meer energie, focus en rust in je hoofd.

Mocht je overwegen om ook periodiek te gaan vasten, bouw het dan wel rustig op, met bijvoorbeeld een halfuur per keer. De grootste winst zit hem in de drie à vier uur voor je gaat slapen. Je zult moeten wennen aan intermittent fasting. Zo kun je een hongergevoel krijgen, je slap voelen, rillerig of hoofdpijn krijgen. Dit zijn een soort afkickverschijnselen omdat je lichaam opeens niet meer de overdaad aan voeding binnen krijgt. Het belangrijkste in dit alles is dat je altijd naar je lichaam moet luisteren.

WAT WAREN DE GROOTSTE LEEFSTIJLVERANDERINGEN?

MINDER ETEN & MEER BEWEGEN

Dit klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar dit is ‘mijn geheim’ wanneer het op afvallen aankomt. Ik heb mijn levensstijl hier inmiddels ook volledig op aangepast. Ik eet nu drie keer per dag; ontbijt, lunch & diner en nog eenmaal een tussendoortje. De ene keer is dit zoet, de andere keer zout. Mijn dagelijkse portie fruit eet ik tijdens mijn ontbijt of lunch en qua avondeten ben ik vooral veel minder vlees en pasta/rijst gaan eten en heel veel meer groenten. Zo eet ik nu bijvoorbeeld 80-100 gram vlees en 75 gram ongekookte pasta of rijst. Qua groenten ben ik gaan verdubbelen zo ongeveer. Op deze manier heb je nog steeds je bord wel vol, maar nu meer in balans. En laat ik hier nu in het algemeen op zoek naar zijn in mijn dagelijks leven!

WATER DRINKEN & AFVALLEN

Water drinken zorgt ervoor dat je minder snel dorst en honger hebt en stimuleert de vetverbranding. Wanneer je opgeslagen vet verbrandt, komen hier afvalstoffen bij vrij. Het water drinken helpt hierbij om deze afvalstoffen af te voeren. Ik heb periodes waarin ik meer water drink, ook omdat ik weet dat dit goed is voor mijn histamine problemen. Maar af en toe zwakt dit toch weer af en drink ik liever een appelsapje bijvoorbeeld. Vanaf het moment dat ik besloot om af te vallen ben ik weer meer water gaan drinken. Je wilt niet weten hoeveel ik naar de wc moest in het begin..!  Zo drink ik nu tijdens het avondeten standaard alleen nog maar water en ook tussendoor zorg ik dat ik altijd een fles schoon water bij me in de buurt heb. Ik probeer minimaal 2 liter water op een dag binnen te krijgen, maar er hebben dagen tussen gezeten dat ik zeker wel de 3 liter gehaald heb.

BEWEGING & IK

Qua beweging pak ik nu nog vaker de fiets in plaats van de auto. Ook heb ik besloten mijn wens om een elektrische fiets aan te schaffen verder voor me uit te schuiven. Ik sta ’s ochtends eerder op om 3-4 keer per week een online yogales te volgen en ik heb een step aangeschaft. Deze step gebruik ik nu regelmatig wanneer ik een kleine boodschap moet halen of een pakketje weg moet brengen bijvoorbeeld. Maar ook step ik regelmatig na het avondeten nog een rondje met mijn dochter. Zo halen we beide nog een frisse neus voor het slapen gaan en hebben we plezier samen!

WAT HEEFT DE LEEFTSTIJLVERANDERING ME OPGELEVERD?

Ik kan het nauwelijks onder woorden brengen wat het me allemaal gebracht heeft, toch probeer ik hieronder een opsomming te geven. “Is het makkelijk geweest?” Nee. “Zwaar?” Zeker weten. “Was dit het allemaal waard?” Echt wel! Ik:

  • ben 12,5 kilo afgevallen!
  • heb een ochtendroutine ontwikkeld waardoor ik meer beweging krijg
  • eet vier keer per dag en in het weekend vijf keer
  • zit zoveel lekkerder in mijn vel
  • word blij van mijn spiegelbeeld
  • heb meer zelfvertrouwen
  • voel me trots & sterk
  • zie er jonger uit, althans dat hoor ik van personen die dicht bij me staan, 😉
  • heb minder last van mijn ongesteldheid, dit zowel vóór en tijdens mijn ongesteldheid
  • heb een minder opgeblazen gevoel
  • ervaar meer energie
  • heb een betere en constante stoelgang
  • kan weer een spijkerbroek aan, zonder dat deze pijnlijk in mijn buik drukt!

BRONNEN
Boeken:
  • “Voeding & Immuunsysteem” – Marjolein Dubbers
  • “Brain Food” – Charlotte Labee
Websites:

You Might Also Like

Leave a Reply