HISTAMINEVRIJE KRUIDIGE ZANDKOEKJES

Histaminevrije Kruidige Koekjes
Zandkoekjes. Histaminevrij. Makkelijk te maken. Met maar weinig ingrediënten. Leuk om eventueel samen met je kind(eren) te maken. En bovenal erg lekker! Deze keer in een kruidige variant om je hart in vuur en vlam te laten zetten, ;). Zelfliefde kan volgens mij iedereen wel wat meer gebruiken en aangezien liefde nog altijd door de maag gaat, ook bij histamine intolerantie, zijn deze heerlijke zandkoekjes vooral voor jezelf!

HISTAMINEVRIJE ZANDKOEKJES

De basis van zandkoekjes is een mix van bloem, suiker en boter. Mocht je regelmatig zelf iets bakken, dan heb je deze ingrediënten vast al wel in huis. En anders kun je de ingrediënten terug vinden op mijn boodschappenlijstje om je op weg te helpen: https://www.gutsandgood.com/boodschappenlijst/. Door met suiker te variëren, krijg je iedere keer toch een ander zandkoekje, terwijl de basis hetzelfde blijft. Je kunt deze zandkoekjes makkelijk veganistisch maken, door gebruik te maken van plantaardige boter. Ook kun je ze glutenvrij maken, door een glutenvrije meel te gebruiken zoals amandelmeel bijvoorbeeld. Amandelmeel zal je alleen niet tegenkomen in mijn recepten, dit omdat ik allergisch ben voor amandelen. Maar ik weet dat dit wel veel gebruikt wordt in glutenvrije baksels, dus mocht je hier niet allergisch voor zijn en graag gluten- en histaminevrij willen bakken, dan is dit zeker een goede optie!

KARDEMOM

Deze kruid is met stip op nummer één mijn favoriete kruid om in histaminevrije baksels te gebruiken. Ik ben er dol op! En vooral ook erg blij dat ik een kruid gevonden heb die mijn voorliefde voor kaneel vervangen heeft. Kaneel was vroeger mijn favoriete kruid bij uitstek, nu reageer ik er helaas op en gebruik ik het dus niet meer. Ik heb kaneel de afgelopen jaren meerdere keren opnieuw geprobeerd te herintroduceren, maar tot nu toe blijf ik erop reageren. De combinatie van kardemom en kaneel zou voor mij hemel op aarde zijn, tot het zover is (ja, ik blijf hopen..!) blijf ik het met kardemom doen!

DE OORSPRONG VAN KARDEMOM

Kardemom is een kruid uit de gemberfamilie en kent zijn oorsprong in Sri Lanka en India. Je hebt groene en zwarte kardemom, met een zoete en toch prikkelende smaak. De oude Egyptenaren kauwden kardemom om hun gebit te reinigen. De Grieken en Romeinen gebruikten het als een parfum. Ook de Vikingen gebruikten kardemom, ze kwamen het tegen in Constantinopel en tot op de dag van vandaag wordt kardemom in de Scandinavische keuken gebruikt.

DE HELENDE KRACHT VAN KARDEMOM

In Aziatische landen wordt kardemom als medicijn gebruikt, met name tegen spijsverteringsproblemen. Het is dus niet alleen heel lekker qua smaak, maar heeft ook een medicinale werking. En dat niet alleen, ook mag je het een vrij gezonde kruid noemen, omdat het met name een hoog percentage aan mineralen bevat. Met name ijzer en mangaan.

In de kruidengeneeskunde (fytotherapie) wordt kardemom veel toegepast. Dit omdat het eetlustopwekkend, spijsvertering bevorderend, krampstillend en wind verdrijvend werkt. Ook bevordert het om slijmen op te hoesten en helpt het om slijm te verminderen. Dus ook bij een verkoudheid wordt kardemom ingezet.

HERINTRODUCTIE VAN GEMBER

Naast kardemom heb ik ook gemberpoeder toegevoegd aan deze histaminevrije zandkoekjes. Deze combinatie maakt de zandkoekjes dan ook zo lekker kruidig. Gemberpoeder ben ik op dit moment aan het herintroduceren, vandaar dat ik er zelf maar een heel klein snufje aan toegevoegd heb. Dit in plaats van een halve theelepel zoals in het recept beschreven staat. Gember scoort een 0 op de SIGHI-lijst en toch reageer(de) ik erop. Ik kreeg met name last van jeuk in mijn gezicht, een benauwd gevoel en last van maagzuur.

Omdat gember een 0 scoort op de SIGHI-lijst en mijn afweermechanisme volgens de acupuncturist duidelijk sterker aan het worden is, probeer ik langzamerhand weer wat producten te herintroduceren. En dan eerst producten die een 0 scores op de SIGHI-lijst. De reden waarom ik de SIGHI-lijst volg, kun je in dit bericht lezen: https://www.gutsandgood.com/sighi-lijst/.

Toch kreeg ik (heftige) reacties op de gember. Wederom jeuk in mijn gezicht, tranende en opgezwollen ogen plus een benauwd gevoel. Maar dit niet alleen, ook kreeg ik last van hartkloppingen en ongegronde angsten. Wat iedere keer opnieuw een verschrikkelijk heftige ervaring is. Meer hierover heb ik in mijn dagboek hier op de blog beschreven: https://www.gutsandgood.com/dagboek/.

DE HOOGSTE TIJD OM DEZE HISTAMINEVRIJE & KRUIDIGE ZANDKOEKJES TE GAAN BAKKEN!

HISTAMINEVRIJE KRUIDIGE ZANDKOEKJES

Met bloem, suiker en boter kun je zulke lekkere koekjes maken, zo ook deze zandkoekjes. Je voegt er wat histaminevrije specerijen aan toe en je hebt wederom een heerlijk koekje voor bij de thee!

Benodigdheden

 • 1 beslagkom
 • 1 zeef
 • 1 vershoudfolie
 • 1 deegroller
 • 1 hartvormpjes
 • 1 rooster
 • 1 oven

Ingrediënten

 • 150 gram roomboter of een plantaardige boter
 • 250 gram speltbloem of een glutenvrije variant
 • 150 gram witte basterdsuiker
 • 1 flinke snuf zeezout
 • 2 theelepels kardemom gemalen (optioneel; alleen wanneer je dit verdraagt)
 • 1/2 theelepel vanille gemalen (optioneel; alleen wanneer je dit verdraagt)
 • 1/2 theelepel gember gemalen (optioneel; alleen wanneer je dit verdraagt)
 • 1/2 theelepel kaneel gemalen (optioneel; alleen wanneer je dit verdraagt)

Instructies

 • Laat de boter op kamertemperatuur komen.
 • Meng de witte basterdsuiker met de boter, zeezout en specerijen vervolgens tot een glad mengsel.
 • Zeef de bloem en voeg het toe aan het mengsel. Kneed het tot een mooi deeg.
 • Verdeel het deeg in twee rollen en bedek ze met de vershoudfolie. Leg de rollen even in de koelkast te rusten voor ongeveer een half uur.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden, boven- en onderwarmte.
 • Bekleed de bakplaat met bakpapier.
 • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een 1/2 cm dikke deegplak en gebruik de hartvormpjes om figuurtjes uit het deeg te halen.
 • Verdeel deze hartjes vervolgens over de bakplaat met een beetje tussenruimte.
 • Bak ze in ongeveer 15 minuten af in de voorverwarmde oven.
 • Laat de koekjes eerst volledig afkoelen op een rooster.
  Ik hoop dat je zo lang kunt wachten, ;), dit lukt mij meestal niet haha.
 • Bewaar de (rest van de) koekjes in een goed afgesloten pot.
* De benodigdheden en alle ingrediënten zijn op volgorde van toepassing beschreven, om het zo overzichtelijk en gemakkelijk mogelijk te maken.
** Alle genoemde producten zijn te vinden op mijn boodschappenlijst: https://www.gutsandgood.com/boodschappenlijst/.
 
IK VIND HET ZO BIJZONDER DAT JE ÉÉN VAN MIJN RECEPTEN GAAT MAKEN! IK ZOU DAN OOK HEEL GRAAG JE CREATIES WILLEN ZIEN! WIL JE ME TAGGEN IN JE BERICHT OF IN JE STORIES? WANNEER JE @LOW.HISTAMINE.LIVING TAGT, KAN OOK IK MEEGENIETEN, :)! EN LAAT VOORAL EEN REACTIE + AANTAL STERREN HIERONDER ACHTER, DIT ZORGT ERVOOR DAT VEEL LOTGENOTEN DIT RECEPT OOK KUNNEN VINDEN! VEEL BAKPLEZIER!

BRONNEN:
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/114621-de-geneeskracht-van-kardemom.html.

https://eten-en-drinken.infonu.nl/producten/12029-het-specerij-kardemom.html

You Might Also Like

Leave a Reply

Rating recept