Good Knowing

 | GEZOCHT | GEVONDEN | GETEST | GEHOLPEN | GEDEELD |

KENNIS & KUNNEN

Afgelopen jaren heb ik ontzettend veel boeken en (online) artikelen gelezen. Ik heb me suf gezocht naar informatie die me duidelijkheid kon geven en hierdoor grip op het grote onbekende. Ik heb het woord ‘histamine’ inmiddels al ontelbaar keer gegoogeld. Dat krijg je als je vanuit de medische wereld maar zo beperkt voorzien wordt van informatie hierover. Helaas zijn er in Nederland nog maar weinig artsen die histamine intolerantie en/of MCAS (her)kennen laat staan erkennen. Dan blijft er naar mijn idee maar één manier over en dat is hier zelf naar op zoek gaan. Deze zoektocht heeft me inmiddels heel wat kennis en ervaring opgeleverd. Dit heeft me gebracht tot waar ik nu ben. En nu is het tijd om dit ook met jullie te delen, want kennis kun je vermenigvuldigen door het te delen!


BESTRIJDINGSMIDDELEN OP GROENTEN EN FRUIT

Helaas neemt de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen, pesticiden, op groenten en fruit de laatste jaren alleen nog maar toe. Deze hoeveelheden worden ieder jaar opnieuw gemeten en geanalyseerd. Hieruit komt een lijst naar voren met groenten en fruit waar veel bestrijdingsmiddelen op zitten en een lijst met soorten waar weinig bestrijdingsmiddelen op zitten. In dit bericht heb ik beschreven wie dit onderzoekt, hoe beide lijsten eruit zien en welke rol biologische voeding hierin heeft: https://www.gutsandgood.com/schone-8-vieze-9/.


E-NUMMERS & HISTAMINE INTOLERANTIE – WELKE WEL & WELKE NIET?

Een E-nummer is een code voor een stof die binnen de EU toegelaten is als additief in voedingsmiddelen die bedoeld zijn voor consumptie. Door deze stoffen toe te voegen, worden de eigenschappen van voedingsmiddelen verbeterd. E-nummers kunnen worden gewonnen uit de natuur of kunstmatig gemaakt worden in een fabriek. De E-nummers zijn ingedeeld in verschillende groepen. Ik probeer deze E-nummers zoveel mogelijk te vermijden en producten te eten met zo min mogelijk toevoegingen en zo die vers mogelijk zijn. Toch ontkom je er haast niet aan, het lijkt wel of er overal E-nummers in zitten tegenwoordig! Veel E-nummers bevatten histamine, maar gelukkig zijn er ook nog steeds E-nummers die je prima kunt eten wanneer je histamine intolerantie hebt. Ik heb hiervan drie overzichten op kleur gemaakt. Zo kan ik je misschien wat op weg helpen, mocht je het spoor, net als ik, hierin af en toe flink bijster zijn: https://www.gutsandgood.com/e-nummers/


DE ZON, ZONNEALLERGIE & MCAS – HOE JE NOG STEEDS VAN DE ZON KUNT GENIETEN

Ik heb al jarenlang last van zonneallergie. Dit in de vorm van urticaria. Ik heb een lichte huid, die snel verbrandt. Hierdoor was de kans dat ik zonneallergie zou gaan ontwikkelen groot. En zo geschiedde. In mijn twintiger jaren begon dit steeds meer op te spelen. Wat begon als een klein blaasje hier en daar, eindigde in een lichaam vol met urticaria met ontzettend veel jeuk en het gevoel alsof je huid de hele dag in brand stond. Wat weer leidde tot slapeloze nachten en dit mijn algemeen functioneren niet bepaald bevorderde, haha. Ook ben ik er meerdere malen letterlijk ziek door geworden, dit in de vorm van een grieperig gevoel; koorts, spierpijn, uitgeput en in de diarree zijn. In de loop der jaren heb ik manieren gevonden die ervoor hebben gezorgd dat ik nu nog maar zelden last heb van mijn urticaria. Ik heb hier een uitgebreid bericht over geschreven, samen met achtergrondinformatie over hoe zonlicht deze zonneallergie veroorzaakt en wat je hier aan kunt doen: https://www.gutsandgood.com/hoe-van-zonlicht…allergie-en-mcas/


HISTAMINE & URTICARIA / ANGIO-OEDEEM / ANAFYLAXIE

Tot voor kort zag ik bovenstaande aandoeningen als op zich zelf staande aandoeningen waar ik mee te kampen had. Nu weet ik dat ze met elkaar verbonden zijn. Dit doordat ze allemaal ontstaan wanneer er (teveel) histamine vanuit de mestcellen vrijkomt. En laat dit nu precies zijn wat er bij mij zeer regelmatig gebeurt. Wat had ik het fijn gevonden wanneer een arts me hier op gewezen had. Maar helaas. Toch blijf ik hoop houden dat dit in de toekomst gaat veranderen en er steeds meer artsen de verschillende klachten gaan bundelen in plaats van ze los van elkaar te diagnosticeren en behandelen. Dit zou vele mensen zo’n jarenlange zoektocht besparen! Tot die tijd hoop ik jullie op mijn manier een beetje te kunnen helpen.

Lees hier het volledige bericht: https://www.gutsandgood.com/histamine-urtica…edeem-anafylaxie/

Ook heb ik in mijn ‘dagboek’ B’S JOURNEY mijn meest recente ervaring met angio-oedeem beschreven, in maart 2022: https://www.gutsandgood.com/bs-journey/