“ALLES OVER AYURVEDA”

Alles over Ayurveda

“ALLES OVER AYURVEDA, gezond en gelukkig leven (met een korreltje himalayazout)”

Marleen Dijkhoff & Cielke Sijben

Wederom is dit een boek die ik gekocht heb na het luisteren van diverse podcasts over zelfontwikkeling en voeding. Dit doe ik vooral tijdens het fietsen door de stad, wanneer ik alleen ben. Zo zie je maar weer hoe podcasts je kunnen inspireren en motiveren om ergens mee aan de slag te gaan, in dit geval met je leefstijl. De auteurs van dit boek hebben de gave om in heldere taal uit te leggen wat Ayurveda is en hoe je dit kunt integreren in je dagelijks leven. Ja, ze gebruiken een bepaald Ayurveda jargon, maar deze woorden leggen ze wel iedere keer op zo’n manier uit, dat je het redelijk tot goed begrijpt. Ze hebben zelf ook een podcast ‘De Ayurveda Podcast’, een Instagram account met dezelfde naam als de titel van het boek en niet te vergeten hun website. Inmiddels is er dankzij hun een ware Ayurveda community ontstaan!

AYURVEWA?

Ayurveda is vermoedelijk de oudste holistische geneeswijze en vindt zijn oorsprong in India. Het is gebaseerd op oude teksten die voornamelijk in het Sanskriet geschreven zijn. Het woord ‘Ayurveda’ betekent ‘kennis/inzicht van het leven’. Het gaat dus over de lichamelijke, geestelijke, emotionele en spirituele elementen van het leven die nodig zijn om zo gezond en gelukkig mogelijk te leven.

Door de titel die ze (Marleen & Cielke) het boek gegeven hebben, gaven ze me gelijk het gevoel dat ik zowel het boek zelf als Ayurveda op zich niet te zwaar op moest gaan vatten. Dit doordat ze er bewust voor gekozen hebben om vele woord- en zinspelingen in het boek aan te brengen. Juist om alle moeilijke woorden, die toch wel in Ayurveda gebruikt wordt, wat te ontkrachten. Mij hadden ze er in ieder geval mee, want ik vind dat ze dit erg origineel en leuk gevonden hebben. Ze hebben dit dan ook in het hele boek doorgevoerd. Daarnaast geven ze in de inleiding aan dat ze zelf ook niet 100% Ayurvedisch leven, maar dat ze het wel zo veel mogelijk toepassen en dat het vooral om de balans gaat. Dit door het vooral stapje voor stapje in je leven te integreren. Zo ben ik zelf ook begonnen en hierdoor kan ook ik het makkelijker in- en doorvoeren.

Het boek ‘Alles over Ayurveda’ bestaat uit zes delen:

  1. Ayurvewatte?
  2. wie ben ik?
  3. de diepte in
  4. dag Ayurvedische dag
  5. Ayurveda & je lichaam
  6. Ayurvedisch eten & recepten
DEEL 1 – AYURVEWATTE?

DE DRIE DOSHA’S

Ieder mens bestaat uit drie dosha’s; Vata, Pitta en Kapha, de onderlinge verhoudingen zijn alleen bij iedereen anders. Deze dosha’s worden ook wel body-mindtypes genoemd. Alle drie de dosha’s zijn te beïnvloeden en constant in beweging en veranderen dus voortdurend.

Ook helpt Ayurveda bij je levenspad, oftewel je dharma. Ofwel wat is je missie hier op aarde?

AYURVEDA WOORDENLIJST

Dit is een woordenlijst, waar alle moeilijke woorden binnen de Ayurveda overzichtelijk worden uitgelegd, die ze in het boek gebruiken. Want er zijn namelijk nogal wat onbegrijpelijke woorden binnen de Ayurveda en dat maakt het vooral in het begin extra lastig. Ik kan best begrijpen dat er mensen zijn die alleen al bij het lezen van deze moeilijke woorden afhaken. De schrijfsters proberen dit te voorkomen m.b.v. deze woordenlijst en ik denk dat dit ze goed gelukt is. Bij mij heeft het in ieder geval geholpen! Aan het einde van dit boek heb ik zeker niet alle woorden onthouden. Toch weet ik nu al veel meer van Ayurveda af, dan voordat ik aan het boek begon.

DEEL 2 – WIE BEN IK?

Het doel van Ayurveda is dat je gaat leven volgens je prakruti, dit is je constitutie oftewel jouw unieke samenstelling van de drie dosha’s. Je prakruti vertelt je iets over zowel je karaktereigenschappen als over je uiterlijk. Super interessant vond ik dit om te lezen! Er zit ook een dosha-test in het boek, die je constitutie inzichtelijk kan maken. Hierdoor ben ik erachter gekomen wat mijn prakruti is en dit niet alleen van mezelf, maar ook die van mijn vriend en onze dochter.

DEEL 3 – DE DIEPTE IN

Nou, dat gaan ze zeker in dit hoofdstuk. Met name het hoofdstuk over je agni, je verteringsvuur, vond ik erg interessant om te lezen. Er wordt ook wel gezegd; “Je bent wat je verteert” en dit geloof ik ook zeker na het lezen van dit hoofdstuk.

Het hoofdstuk over je ama, onverwerkte resten die in je lichaam achterblijven en zich daar ophopen, heeft me gemotiveerd om in actie te komen, dit door bijvoorbeeld gelijk met tongschrapen te beginnen. Het gaat hierbij niet alleen om voedselresten, maar ook om onverwerkte emoties bijvoorbeeld. Ik herkende me in veel voorkomende symptomen die ze beschrijven in het boek en probeer dit sindsdien te voorkomen. Hoe ik dit doe, zal ik binnenkort meer over delen.

Een sterke agni en geen ama zijn essentieel voor een goede gezondheid.

DEEL 4 – DAG AYURVEDISCHE DAG

Wederom heeft ook dit deel me tot denken en vooral tot actie toe gezet. Ze vertellen je onder andere meer over je ideale dagindeling. Ayurveda verdeelt iedere dag in zes delen van vier uur, ook wel het circadiaans ritme genoemd. Dit hebben ze vervolgens visueel mooi vormgegeven en per dagdeel gaan ze dieper in op de verschillende dosha’s die op dat moment overheersen.

Daarnaast besteden ze veel aandacht aan enerzijds dinacharya, de ochtendrituelen, en anderzijds de avondrituelen. Regelmaat is essentieel binnen Ayurveda.

DEEL 5 – AYURVEDA & JE LICHAAM

Het hoofdstuk over Ayurveda & je menstruatie heeft me veel nieuwe inzichten gegeven. Welke klachten je kunt ervaren wanneer je een onbalans hebt (ik kon er heel wat aanvinken) en hoe je je hoort te voelen vlak voor en tijdens je menstruatie wanneer je wel in balans bent. Het heeft me gemotiveerd om in de toekomst mijn dagelijks leven meer af te gaan stemmen op mijn cyclus.

Ik beoefen zelf al ruim 15 jaar diverse vormen van yoga, waarvan de laatste twee jaar voornamelijk yin yoga. Wist je dat Ayurveda en yoga een soort zusjes van elkaar zijn? Beiden kun je terugvinden in de klassieke geschriften van duizenden jaren geleden. In dit boek gaan ze vooral dieper in op de ademhaling, pranayama, en lichten ze meerdere soorten ademhalingsoefeningen toe.

DEEL 6 – AYURVEDISCH ETEN & RECEPTEN

Dit deel en met name het hoofdstuk over de vijf elementen; aarde, water, vuur, lucht en ether, en de zes smaken heeft me veel nieuwe kennis op laten doen. Ze sluiten dit deel (en het boek) af met een flink aantal recepten, wat het voor veel mensen ook gelijk toepasbaar maakt. En dus een waardevolle toevoeging aan het boek is. Zelf maak ik deze recepten (nog) niet, omdat de recepten teveel ingrediënten bevatten die ik door mijn histamine intolerantie en voedselallergieën niet verdraag. Wel wil ik ghee en mungbonen gaan introduceren. Maar dat is het dan ook wel voor eerst.


AYURVEJA!

Al tijdens het lezen van dit boek ben ik begonnen met de eerste stappen te zetten naar een meer Ayurvedische leefstijl. Na het lezen van het boek ben ik ook de ‘De Ayurveda Podcast’ (opnieuw) gaan luisteren. Nu ik het boek gelezen heb, snap ik veel beter waar ze het over hebben en worden sommige delen en begrippen uit het boek me nog duidelijker.

Mocht je meer willen weten over Ayurveda, dan zou ik dit boek absoluut aanraden, want de titel van het boek maken ze ruimschoots waar!

Meer informatie hierover en ook het aanschaffen van dit boek kun je op hun website vinden: https://allesoverayurveda.nl/


 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *